bsp

hai ibu2 nk tnya.. bsp tu kna buat smpai bersalin atau result bsp ok...boleh stop??? first time mnum air gula..dpt pnggilan dr kk.. ckp kna buat bsp..

17 Balas

Bila dh start buat bsp, kena buat smpai bersalin sis. Wpn bacaan bsp kita ok stiap bln, kena monitor jgk. Sy bacaan bsp ok je, tpi doc kata setiap bln buat bsp. Kalo bacaan x ok, 2 mggu sekali kna repeat. Msa mnum air gula first dh kantoi, mmg confirm ada gdm. Xleh elak dh.

Saya pon sangkut gdm jugak.. Result lepas minum air gula 10.9.. Sedih betul.. Pastu terus kena buat bsp.. Ni bulan depan kena buat lagi.. Doc bgtau sbln sekali ritu.. Terus beli alat utk check bsp tu sbb x larat nk berulang klinik.. Now baru 10w4d..

4y ago

Ok sis

Smpi bersalin.. 😅. Biar result sis ctk mcmna pun.. Tetap kena ambi smpi sis bersalin. Dh tu lepas 6mgu bersalin kena balik mnum air gula utk pastikan kita kencing manis smasa mgdg je.. Bukn kencing manis sebenar😂

5y ago

oo.. mcm tu eh.. ingt mmg akan mnum.. mana la.tau yg kdua tu xde dgm.. lega la skit.. ni awal2 dah kena...pening nk mikirkannya..

Sampai bersalin, mcm sy sangkut kali kedua minum air gula. Nasib baik dah 7 bulan so tak terasa sgt nk check up 2 mggu sekali 😂 better sis beli meter tu sendiri, sy buat sendiri je kat rumah. Esoknya baru g klinik utk check up

3y ago

Sis beli sendiri alat tu brp harga

Sy start sangkut bsp 28weeks dulu, even dah ok pun sekarang 35weeks, sebab dah tau nak control makan..tapi kk still suruh buat jugak lagi 3x seminggu, katanya nanti kalau stop sy xcontrol balik..😅

5y ago

itu lah.. jauh lagi perjalanan ni..

Sis sy nasihatkan sis beli glucometer from shopee pun x pe..cari yg ok sikit..sis boleh pantau makanan ape yg buat darah sis naik..InshaAllah berkesan utk sy jaga diet sy..

4y ago

😘👍

Kalau result okay . Dr suruh stop macam.sy 3 kali je buat 2 minggu sekali . Mengandung 35 week baru kena. Lepas bersalin terus takde da kencing manis (GDM)

4y ago

Bsp boleh je buat sdri.. Sy beli kit bsp kt shoppee je

Sis... Bsp tu maksudnya apa... Maaf lah sbb sy baru lg... Buku pink pun baru nk buka... Byk lg istilah2 yg xtau... 😅

4y ago

Maaf bertanya..kalo buat sendiri boleh ke? Ke kena tnya kk dl?

Sy strt 18 week dh kn bt bsp.nsib bt sdri..klau bt kt kk lme kn mnggu...mla2 kn bt bsp 1 mggu skli ..skrg sbln skli kn bt bsp...

4y ago

Maaf nk tnya mcm mna nak buat bsp sndri? Sy xtahu😅#firstbaby

berapa lame tempoh kk nak call untuk bgthu ade gdm tu ye sis?

5y ago

yeke sis..mudah2an..tq sis