Gdm & kaki bengkak

Hai ibu2.. nak tanya kalau sangkut gdm, ada cadangan tak makanan apa je boleh makn? Huhu saya 26 minggu sangkut gdm tinggi pulak tu.. sebelum minum air gula 6 lbih, lepas minum 13. Tiba2 rasa takut 😅lepastu dh seminggu kaki saya bengkak.. risiko preeclampsia ke ye? Takut huhu

3 Balas

hai mommy. utk gdm on diet biasanya nurse akan ajar and bagitau apa yg boleh dimakan dan apa yg perlu dielak. plus rasanya akan direfer kpd dietitian ( kalau salah mohon mommies yg berpengalaman betulkan ) kurangkan karbohidrat dan gula tapi jangan cut off terus. takut jadi hypo. kesian baby. kaki bengkak maybe edema dan mungkin simptom pre-eclampsia. mohon mommy consult dgn nurse ye take care mommy ❤

makan ikot yg dietitian ajar. ada sukatan ikot berapa bulan da kandungan sis. makanan dan air manis semua cut sbb tinggi betul tu sis. kalau xjaga, bsp pon tinggi je nnt takut kene on ubat atau insulin pulak

boleh makan ape je.cuma krg kn manis, krg kn carbo.