puting pendek.

Hai ibu2 dekat sini ada tak masalah puting pendek or puting tenggelan bila anak nak mnyusu bdan. Macam mna awak buat ya nak bgi ank puas susu badan. Ada yg guna puting tiruan tak ? ? mcm mna bentuk puting tu ya .and kat mana boleh dapat

10 Balas

Ingat lgi kata2 nurse masa kt hospital msa bf : baby yg cari kita bukan kita cari baby . Tu je yg slalu jdi pembakar smngat untuk tetap bf baby . Org lain bole knpe kita tak kn . Lgi 1 rajin2 borak dgn baby , meskipon dia baby in Shaa Allah dia memahami kita . Sbb tu digalakkan ckp yg baik2 . Manusia Allah ciptakan sngt sempurna zahir batinnya . Niat tu penting . Smoga Allah permudahkan urusan sis yaa .

Salam. Lebih baik sis gunakan puting sendiri. Ini kerana takut nanti sis breastfeed anak, dia x nak minum susu melalui puting sis akibat terbiasa dengan puting tiruan. Jika puting sis pendek atau tenggelam, hanya kaedah urut puting sis atau suami tolong menegakkan puting semula.

Sy punya sebelah pendek seblah tenggelam . Cik B pon kecik je . Tpi sy bgi jugak . Mmg agak mencabar n perlukan kesabaran . Skrg baby sy dah 2bulan dia pndai isap n cari sndri . Apa2 pon kuatkan smngat niat yg baik2 n tetap positif yaa . In Shaa Allah Allah permudahkan .

ni yg saya belajar lah..awak kena bagi baby sentiasa isap jugak.. percaya kuasa Pencipta kita.. dan sentiasa latch kan baby.. isapan baby tu kuat.. mampu utk tarik puting tu nnti..

4y ago

Setuju.. Sbb baby dilahirkan dgn nafsu menghisap dia kuat supaya mudah untuk dia menyusu...

Minta bantuan dr suami utk kemam puting tu, tp akn sakit sikit lepas tu..memang malu tp ini bg elak bgkak susu sis, Then puting akn jd panjang sedikit dr biasa

Cuba awak google/tgk youtube. Search nama dia nipple shield. Tgk video cara org guna nipple shield utk breastfeed.

4y ago

Yayy happy for u!!

Masa pregnant sebenarnya sis boleh tarik2 puting susu tu. Ni nurse yg ajar. Sis beli nipple shield.

4y ago

Saya bli dahh. Alhmdlilah bby mau mnyusu

Kalau dia selalu isap puting akan keluar dgn sendiri...

4y ago

Nafsu menghisap baby kuat

Lazada and shopee ada sis

Minta tlg hubby isapkan

4y ago

Betul. doctor pun ada cakapp