maaf sekadar bertanya

hai ibu2 dan para isteri semua,saya nak bertanya...ibu2 semua rapat tak dengan mak mertua ?? maksud sy tak kesah kalau pergi berjalan lpastu mak mertua ikot sekali...macam mana ibu2 semua hadap situasi bila mertua ada sekali..ibu2 semua ok ke tak.ksah ke kalau mak mertua ada ...sy tanya sb sy nk ambil pengalaman dan pngajaran sbgai mnntu..sy bru bkhwin ....

67 Balas

Bagi sy xde mslh. sy mmg lps kahwin stay dgn mertua dh hmpir.2 tahun..sbb sy satu2nya menantu prempuan..n suami sorg je ank lelaki dia..sy sykur sgt2 sbb mil sy layan sy mcm ank prempuan dia sndiri. dgn ipar2 pon sy baik jgk..mil sy xpernah berkira dgn sy n sy lbih suka jln2 kalau mil ada skli. sbb fil sy dh lama meninggal..so mst mil akn rasa snyi..kdg2 kalau pergi jln2 fully sponsored by mil jgk..Haha Kesian pon ada tp mil jenis xkisah aslkn blh jln3 dgn ank menantu..n husband sy thu sy rpt sgt dgn mak dia sampai tahp bergosip pon xde mslh . rezeki sy dpt keluarga mil.yg baik.

x salah nak ajak pil, tp dgn syarat bilik mesti asing spy x ganggu privasi. layan asbab ehsan sesama insan. jgn jd pak turut sgt semata2 nk ambil hati, tp jdlah diri sndiri. hargai org sekeliling ketika mana masih diberi peluang. sy mak dh xde jd mmg rasa kehilangan. walaupon mil x kn anggap kita mcm anak dia, tp kita kene layan dia spt mak sndiri n dsbbkn dia org tua. sbb ini adalah perintah agama spy berkasih syg. kalo dpt mentua toxic skali pon, jgn sekali2 kata2 dia melekat dlm hati n kepala sbb ini akan buatkn kita mkn hati. layanlah seadanya dan selagi bleh berbakti.

Tak rapat, dan taknak rapat. Walaupun saya menantu pertama, dan the only menantu buat masa ni 😅 Saya hormat dia sebagai mak suami saya, dan nenda kepada anak saya. Berjalan ke pergi mana mana ke boleh je bersama. Tak selalu lah, saya pun ada masa nak spend time dgn family sendiri. Cuma apa yang dia pernah buat dekat saya, saya dah maafkan, tapi agak susah untuk saya lupa dan move on. Elakkan expect more, dan berharap. Apa apa pun buat mana yang kita mampu dan teruskan jadi diri sendiri. Kalau dapat mertua yang baik, Alhamdulillah, rezeki.

Okay je sis asalkan mil jenis tak toxic & kita jenis mesra & pandai ambil hati mil but not too much la. Jgn expect mil yg kena ambil hati kita sebab dia lebih tua, jadi kita lah yg kena beramah mesra dgn dia gittew. Saya siap vacay bukan dgn fil mil je dgn sil bil semua. Tp tidak la setiap kali vacay tu dorang ikut. Kadang only me, my husband & anak2 je. Baru kahwin tu baru fasa kenal hati budi, banyakkan bersabar if ada teguran2 sbb lifestyle family suami dgn awak tak sama. Jgn terus merajuk membentak pula huhu

Saya orang selangor mertua orang kelantan. Dah setahun kahwin. Borak dan berjumpa masa jumpa balik kelantan je. Masa jalan2 kelantan MIL saya tak ada ikut pun kitorang berjalan tapi saya ok je kot kalau nak ikut. Setakat bawak pergi pasaraya tu pernah laa and okay je experience sbb MIL ok. Tapi kitorang tak lah rapat sangat. Whatsapp pun sekali dua je masa awal2 kahwin. Kalau husband call mak dia ada la mak dia tanya2 khabar pasal saya. Tapi nak ber otp tu tak ada lah sbb saya dgn parents sendiri pun tak calling2 😆

OK je mertua ikut. Boleh berkenalan dgn mereka. 😅 Maksud saya, Kalau kita nak kenal rapat dgn seseorang, 3 hari 3 malam kena bermusafir dgn nya. So, dari situ kita tahu boleh ngam ke tak, tau macamana nak adapt. Saya OK je mertua ada, dah mereka tu ibu bapa suami kita kan? Kita sayang suami kita, Maka kita terima mertua dgn baik. Yg buruk jadi sempadan. Tak semua lah trip kita mertua ikut kan.. Lain lah dah diberi tahu sebelum nikah, kena mcm tu, mertua akan ikut mana2 sbb bawah pantauan atau sbb sakit ke kan..

sebab serumah dgn mertua. sy rapat je dgn mertua perempuan mertua lelaki da xde. sy kira menantu perempuan satu2 nya dalam rumah tu. kadang mertua ajak bergosip juga 🤭 bagi nasihat pun iya ajar sy memasak pun iya sebab sy orang sabah x pandai sangat masakan orang semenanjung. btw mertua pakai wheel chair ke mana2 pun mertua jalan kami suami isteri la bergilir2 tolak. kalau kami suami isteri jalan berdua mertua x ikut la. kecuali jika dia ada keperluan je nak keluar

saya kawin dah setahun lebih. hubungan okay ja. rumah dekat. mentua selalu bagi barang2, bagi makanan, kadang2 jdi teman borak jugak. cuma ada masa ada la benda yg tak kena tp masih berhubungan baik. benda yg saya terasa ke apa selalu saya luah kat suami and jauhkan diri sekejap lepastu lama2 okay balik. kalau keluar jalan dgn suami tak pernah la bertiga dgn mentua. tapi kalau berjalan ramai2 dgn family skali ipar tu ya. sbb mentua saya tak la tua sangat. baru 50an, adik2 ipar pun ada bersekolah lagi😁

Setakat nk pergi pasaraya gitu ok je. Atau tmpat2 yg kita nk singgah sekejap2. Kalau lama2 ni susah sikit, yela org tua xlarat nk jalan lama2 jauh2. Sy dgn mak mertua x ok sgt. Sy cuma hormat jela dia. Masa awal kawin duduk serumah dgn mak mertua sbb kerja dgn dia dan nk jimat2 dlu. Lpastu sy kne tduh mcm2 smpai dia mngadu kat abg ipar sy. Sedih sgt time tu. Nasib baik ada suami backup isteri. Skrg dh pindah lain. Skrg ni sy masih hormat pada dia. Buat mcm biasa jela klu balik rumah mak mertua.

ok je tu sis .. klau kisah sy plk mse mula mula kawen ok .. skang da x brape ok sbb mak mentua sy narsistic org ye dtmbah pulak ipar duai biras yg suka jdi wartawan.. walaupun dia mcm Tu tpi sy thutang budi dgn dia sbb dia da tlong jaga anak sy mse sy bpantang dlu dan sy mnumpang bpantang kt umah dia asbab mak sy da mninggal xde org NK tolong jagakan sy dan anak sy .. sy dilema dan tersepit .. namun sy cuba tnangkan diri dan kurang kurangkan diri utk prgi umah dia utk elakkan msalah blaku..