maaf sekadar bertanya

hai ibu2 dan para isteri semua,saya nak bertanya...ibu2 semua rapat tak dengan mak mertua ?? maksud sy tak kesah kalau pergi berjalan lpastu mak mertua ikot sekali...macam mana ibu2 semua hadap situasi bila mertua ada sekali..ibu2 semua ok ke tak.ksah ke kalau mak mertua ada ...sy tanya sb sy nk ambil pengalaman dan pngajaran sbgai mnntu..sy bru bkhwin ....

67 Balas

Sy berkahwin dah7 tahun tp masih x rapat dgn mertua, mcm x de chemistry gitu😅 kisah sy dgn suami berkahwin x berapa cantik, sy & suami kahwin bukan x restu, tp lebih pd x berkenan sbb sy dr negeri K. So, ada isu dr segi kenegerian di sini, tambah pulak kisah suami yg x berapa cantik. Masa awl2 kahwin, sy stay dgn mil dlm setahun stengah mcm tu, sbb suami masih x berkemampuan dr segi rumah. So masa stay dgn mil bnyk la isu² yg timbul, ibarat kita ambik ank dia bawa pergi x bagi balik ke dia da. Pulak tu bila kawin, terus lekat, org panggil bunting pelamin. Dgn emosi x stabil sbb hamil, dgn kita nk adapt rumah org, boleh katakan hari-hari menangis. Ingat lagi, masa checkup pregnancy ank 1st, setiap bulan mesti kita akan checkup di kk. Ada sekali baru lepas balik klinik, mak mertua pergi sound suami, kenapa pergi klinik x bgtau dia, sbb nya sil nak ikut sbb dia batuk. Sil pun x de bgtau pape, nak tumpang ke klinik jgk ke. Balik je dr klinik bergaduh la mil & suami. Ibaratnya kat sini, seolah olah suami melebihkan isteri dr kakaknya sendiri. Sil ni dia oku (sawan) bukan fizikal, jd apa² nak kena org bantu. Masa bergaduh tu, mil petik la nama sy, cakap sy dah tau yg sil nak g klinik jgk. Bila sy tanya bila mak bgtau? Rupanya masa mil & anknya tgh berkumpul berborak-borak, kita time tu x dk sekali dgn diorg, sbb kita tgh layan citer, mana nk dengar diorg ckp apa. Dan masa tu xde pun ditanya kita bila nk pergi klinik lagi. Isu nya kecik tp boleh jd besar. Bila ingat balik semua tu boleh berjejer jgk airmata😂. Maaf terluah pulak kat posting ni😂. Sekarang, da x stay dgn mertua da. Hubungan nak kata rapat tu mcm x kan mungkin da. Tapi hubungan tu lebih baik dr serumah dgn mertua. Org cakap dekat-dekat busuk, jauh-jauh ni wangi la sikit. Sekarang hubungan tu sbb hormat sbg mil & syurga suami kita. Kalau nk berjalan dgn mertua tu, kalau nk holiday tu boleh je nk holiday skli 1 family dgn adik beradik suami semua. Sbb kita tau mertua pun walau sakit-sakit urat, dia pun bosan jgk dk rumah, sape lagi nk diharap bawak dia berjalan melainkan ank2nya. Kalau dapat mertua yg baik itu, 1 rezeki tau. Jadi jaga rezeki yg Allah bagi tu.

4w ago

Insyallah semoga dipermudahkan awk duduk sendiri. Kalau duduk sendiri, kita dapat atur hidup sendiri, ibaratnya i'm a queen and i'm also a maid in this house😂

Langsung tak. Sbb? Sbb katanya org luar. Bukan org kelantan. Tegur pun mcm nk xnk. Kena pula now saya tak kerja. Lagi la igt kita makan duit anak dia. Tp dia tak sedar anak dia pakai kereta mak saya bayar. Rumah kami ddk pun rumah mak saya. Entah la. Dia rasa tergugat kot maybe sbb dulu husband saya single apa dia nk semua benda husband saya bg. Mak dia buat anak mcm bank negara. Mcm kilang duit. Ye tahu berjasa untuk mak tp ini tak beragak. Nk kerusi baru. Nk meja minta duit nak 3500 begitu je. Yg kelakar anaknya bukan gaji 4000 pun masa tu. tak masuk dek akal. Setiap bulan akan tuntut 3500 mana dh janji kata nk beli kerusi. 🤣 belum part if balik kampung kena topup brg dapur rumah mak kan. Okay tu masuk akal la kan???? Yg tak masuk akal dgn rumah makcik sekali kena beli ye. Hahahahahahahaha atas sbb makcik dh byk tlg. Belum suruh beli tv untuk cousin katanya byk berjasa. Entah mcm tak masuk akal. Tp itulah mak mentua saya. Tu cerita before kahwin tau. Lepas kahwin lain pula cerita Hahahahahaha nampak kami pakai berus gigi electric dia pun nk juga walaupun xbergigi 🤣 sumpah xboleh brai. Tp reality. Brg brg anak saya dia belek belek. Nampak anak saya pakai rantai (mak saya bg bukan anak dia beli pun) dia terus ckp dkt suami nk juga. Hahaha sebulan lepas tu kitaorang balik kampung dia tayang gelang tangan baru dia 🤣 now kami ada dua anak. Suami mula berakal sikit. Sbb pampers susu untuk dua ank dia dh perit. Kena pula anak kulit sensitive mmg azab la suami saya kan. Terpaksa dia cut elaun mak dia sikit. Itu pun biras sy bgtau sbb mil sy dh berbunyi dkt kampung kata suami sy kedekut bg sikit dh skrg. Dia boleh buka aib anak dia dkt org semata mata nk penuhi nafsu duit dia. Pening sy nk handle mil begini. Dia igt anak dia kaya sgt. Nk kata syg dkt suami ni tak pun. Pilih kasih.

Entah. Nak kata rapat tu entah la hahahaha 😂😂😂😂 lebih kepada awkward kot sebab pemikiran kami jauh berbeza...... macam langit dan bumi.... hahahahahaha mak ayah saya didik dengan cara yang terlalu berbeza. Mak ayah saya jenis cakap elok-elok bukan jenis memetir macam mak mentua.. jadi saya tak prefer cara dia tu.. kalau dia cakap dengan saya macam tu saya buat pekak je sebab tak suka.. hahaa apo cakap ngan anak orang memetir-metir macam tu. Lagi satu mak ayah saya jenis open minded, bukan jenis kolot. Mak ayah saya sangat sangat sangat pentingkan pendidikan dan ilmu.. so saya dan adik beradik agak open minded..tak sama macam keluarga mentua, suka sekolahkan saya macam mak ayah saya tak didik saya.. masa berpantang pun gigih sekolahkan saya macam-macam walaupun saya prefer ikut cara mak saya dan abang saya.. mereka lebih terbuka tentang mitos2 pelik.. hahaha walaupun jarak rumah dalam 0.3km je, saya jarang balik jumpa mentua. Rasa takde keperluan 😂 saya lebih prefer jenguk mak sendiri sebab dia lagi memerlukan perhatian saya. Tapi tu lah jarang jugak balik rumah mak sendiri sebab terpaksa ikut suami gi jumpa family dia. Secara paksa rela. Err 😂 redha je la..

saya xsuka sgt mertua saya atas byk sbb, tp at least respect la dia sbgai warga emas and mak kepada suami saya. tp saya xkisah kalau nk pergi bercuti sama, asal jgn sekeluarga nk stay sebilik dgn saya. waktu awal marriage, family in laws saya mmg jenis suka bercuti beramai2, lps tu stay ramai2 satu homestay. saya rimas, sbb kalu family saya bukan mcm tu. saya pulak ttc lama, jadi dorang selalu kategorikan saya mcm org single, saya kna share bilik dgn anak sedara perempuan suami saya, kadang2 kna tido kat ruang tamu ramai2, pakai tudung ngan bju lengan pjg waktu tido.. xda boundary langsung. cukup 2tahun saya mmg mengamuk kat laki saya.. sejak dr tu klu nk bercuti saya awal dulu booking bilik hotel atau homestay lain dr dorang. mil and fil boleh ikut kami, tp in laws lain kalau xnak keluar duit sendiri xpayah ikut nk room in dgn kitorang. elok je mil and fil ikut, lagi selesa bila xbersesak2... (btw, umor mil and fil saya dah dekat umor arwah datuk n nenek saya.. kakak sulung suami saya sama umor ngan mak saya, anak sedara suami rata2 muda setahun dua je dgn saya, suami anak bongsu.. jd saya dgn in laws mmg gap byk and awkward sikit nk rapat2)..

1mo ago

suami saya mmg terlepas pandang bab tu awal2 marriage sbb dah terbiasa dgn style family dia kan. tp lps kawen ngan saya mmg slow2 kna basuh dah ngan saya 🤭🤭🤭 masalah dia baik sgt smpai xboleh kata NO kat family dia so saya yg kna tegas suarakan apa2 kat family dia.. dulu dah puas saya toleransi so skrg mmg saya direct je. xberani dah dorang nk bangkang2 saya skrg ni. awal2 kawen dulu boleh la saya ikut time tu cita2 nk jadi menantu baik kuat lg, skrg malas nk layan. suami pulak xnak bergaduh ngan saya as long as dia rasa apa yg saya buat tu xmelampaui batas, xda la rude sgt dgn keluarga dia, mmg betul ikut logik akal and syariat, dia ok je.

sya bru hmpir 2 tahum kahwin .byk lagi juga kna blajar. masa sya mula2 kahwin hritu sya mcm okay je la kalau mak mertua nk ikut .tpi kadg2 mertua pun tgk keadaan juga berjalan ke mana. slalu kalau timing mmg plan berjalan berdua dgn suami dia x de la ikut .cuma kalau mertua ajak suami pergi rumah sdara mara tu ikut je la okay je x de masalah .pergi kluar makan ke sbb slalu mertua blanja🤣🤣. sya pun x de la rapat sgt dgn mertua .tpi x de la smpai jauh sgt .sbb mak mertua sya rajin juga whatsapp tnya khabar .pastu dia pun rajin minta tlong sya blikan barg dkat tiktok . kdg2 pernah je dia blikan baju ke kat sya sbb dia nk sya pakai baju labuh2 sikitbla balik kg .so sya okay je x terasa pun layankan je. bgi sya ygpenting awk tgk la mcm mana perangai mertua awk kalau dia approach awk layankan sja .tpi jgn lbih2 dlu tgk mcm mana cara dia .mgkin blh try tnya suami awk juga. tpi ni dri perpektif sya yg bru nk masuk 2 tahun kawin .org yg lama dah kawin mgkin diaorg lgi byk pengalaman cuba ambil tips dri diaorg 😊

kalau sy masa memula kawen ada skit rasa kekok segan xselesa..sbb mcm kalau kita nk apa2 suami belikan kalau mcm mentua tgk2 brg tp mahal sy tau suami xbrapa ckup duit nk support rasa mcm xsyok la xdpt nk belikan tu..kdag2 mentua gurau2 "ko lah blanje mak" segan ya amat rasa bersalah bila suami cakap org mana ckup duit mak pilih yg mahal aje..(nada gurau yg saling memahami) tp sy sbagai mnantu rsa ala xsyok n risau kot mentua pk kita perabih duit laki, haha tp xdela..sy overthinking skit..kalau tiap kali nk kua sama tu mostly kami yg ajak mentua sbb da ready bole la kot nk lanje apa2 buah tgn bila kua..kalau mentua yg ajak, suami jenis direct jujur cakap xda duit..mmg anak branak tu da paham each other jenis cakap tu jelas n xda trasa hati, mentua akan cakap la balik mak ajak ni mak lanje la..hehe so kita onzz jela (segan tetap ada sbb sy mnantu,suami xpela sbb dia anak bole suka2 gurau nak pau mak ayah dia) 😅

sy xkesah..kalo sy pegi mana2 sy Akan ajak MIL and FIL....sy Kalo balik kg MIL akan ajak sy Dan husband round² kwsn pantai sama²...sbb kwsn umah Tu dekat pantai dlm 15minit...smpai kat pantai sy dgn husband dating la..MIL dia Akan duduk dgn adik ipar sy and FIL...org tua larat mana la nk berjalan kdg² depa beria ajak kesana sini sy yg penat 😂...sy dgn keluarga mertua alhamdulillah xda masalah syukur diberi MIL and FIL ygg baik serta layan sy mcm ank sndiri...🥰lagi satu Kalo mertua ajar masak ke ape ke xpyh ckp kita dah tau or pandai...kdg² tunjuk ajar org Tua Zaman dlu lagi bagus...sy walaupon agak pakar masak(ewah2 puji diri sndiri jap😂)and dah tua bangka cmni pon bila balik kg memg MIL akan ajar cara org dlu msak mcm mana...sy kdg² xtau sy akan tnya bukan ape org tua ni kan dia memg suka kita bertnya😂 smpai husband ckp sy dgn mak dia dh mcm bff...🤣

bg saya, depends pada cara mertua layan saya. kalau dia baik layan elok sy xkisah pun. tp berpadalah kalau nak bawak means pada tempat yg bersesuaian. xdelah nak honeymoon pun nak kene bawak. kalau ikut situasi sebenar sy, bila balik sana sy selalu terasa hati dgn layanan dia. tp sy xtahu samada dia suka sy ke x. kdg okay tp selalunya buat sy terasa hati. bila bercuti pun, dia sokmo nak sumbat anak pompan dia a.k.a adik ipar sy satu bilik dgn kami. walhal bilik dia 3org je (dia, ayah mertua & adik ipar lg sorg). tak sempit mana pun. pergi mana2 pun dia suka suh anak dia yg td tu naik kete dgn kami jugak. sy xkisah tp pelik kenapa dia menyuruh². kalau anak pompan dia mmg nak naik sy okay je. tp rimas bila disuruh² sampai check in hotel pun dia suh anak pompan dia 1bilik dgn kami. xfaham knp. byk lagi lah. so sy mmg xselesa berjalan dgn mertua. sekali sekala je.

Sy tinggal bersama mak mertua dah 9 tahun. Dari awal kawin mmg nk duduk rumah sendri tp kesian ank2 lain taknk duduk sama. Alhamdulillah mak mertua byk membantu lagi2 suami selalu outstation. Baru2 mmg tak selesa, sentiasa pikir nk jadi menantu yg baik.. tp bila terlalu pikirkn tu diri kita sendiri yg akan down. Jadi mana yg kita blh buat kita buat.. klu tak blh buat bgtau sbb kita tak buat supaya tak bersangka buruk.. Bab berjalan bersama, enjoy je.. ade masa cuba ambil hatinya.. ade rezeki belikn sesuatu utk nya dan 1 satu utk ibu kita supaya adil.. Apa pun.. anggap itu 1 rezeki utk kita.. baik buruk anggap itu syurga suami kita.. jika kita tak selesa bgtau dgn suami dgn hormat dan bgtau alasan kita dgn tak mnyingung perasaan suami sbb itu ibunya.

6 Tahun usia perkahwinan tapi sy takkan duduk serumah dgn mil sampai bila2. Byk isu dan yg paling xbestnya dia suka bukak aib kita dekat keturunan dia. Keturunan dia akan serang kita tanpa dengar cerita side kita. Kita ni xsuka mil pon xde la bercerita balik dekat keluarga kita tapi mil sebaliknya. Kita gaduh dgn suami pon dia jadikan modal utk sembang sesama keturunan dia. Sejak dari itu, mmg xnk duduk serumah dah + adik2 suami semua lelaki. Rimas nk kena pakai tudung 24 jam, bertahun2 mcmtu. Lagipon rumah ada 3 bilik je. Mil dah satu bilik. Lagi dua kepunyaan anak2 dia. Kita pulak kena tido kat luar dgn anak2 kecik. Tapi kalau sesiapa dapat mil yg baik, yg xsuka jaja cerita pasal anak menantu alhamdulillah. Buatlah baik dgn dia. Layan dia mcm mak sendiri.

1mo ago

Mertua kita sama sis,doakan sy dapat duduk dgn suami sendiri.