Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Annie Liau, Pakar Pediatrik

Hai ibu yang dikasihi! Hari ini anda berpeluang untuk bertanyakan apa-apa soalan mengenai Autism. Soalan tertumpu pada LANGKAH SELEPAS DIAGNOSIS. Pasti anda ada beberapa persoalan yang berkaitan. Dr Annie Lau adalah Pakar Pediatrik yang akan aktif berinteraksi dengan anda di aplikasi. Tanya soalan pada ruangan komen di bawah! Pakar Perunding kami akan menjawab segala persoalan anda pada hari Isnin, 29 Jun 2020 jam 3 hingga 4 petang. Jadi, pastikan anda bertanya apa sahaja soalan yang berkaitan dengan AUTISM (Langkah Selepas Diagnosis) sahaja. Soalan yang tidak berkenaan akan di buang dan pertanyaan selepas pukul 3 petang berkemungkinan besar tidak akan dijawab. Terima kasih.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Annie Liau, Pakar Pediatrik
30 Balas

Apa langkah yang saya patut buat apabila dapat tau anak mengidapi autism? Apakah senarai sekolah yang sesuai untuk anak autism untuk playschool, pre school dan sekolah rendah? Thank you Doctor.

4y ago

Sekiranya kita dapatkan consultation daripada pakar. Dekat mana yang patut saya refer? Mengikut suggestion Dr lah.

Hai doc... Kenapa hb Sya masih lg tidak naik,sedangkan Sya konsisten dgn ubt,buah mknan yg tinggi zat besi..skrg saya mkn ubt Shaklee, vitalea dgn b complex,tp keputusan drh hb masih lg low..

4y ago

Sama2

Mcm mna kita nak thu yg ank kita tu autism . Mksud saya mcm dia kecil ke dh boleh detect yg dia autism ?? Minta pencerahan

4y ago

Puan boleh ujuk sesi tanya pakar yang lepas https://community.theasianparent.com/q/hai-ibu-yang-dikasihihari-ini-anda-berpeluang-untuk-bertanyakan-apa-apa-soal/1885622

Hai doc, Kalau bby terlampau aktif pada malam hari berbanding di siang hari its that normal ka? Kadang² perut ne berdenyut sndri and kadang² 2-3 jam bby nda gerak itu normal ka?

Anak saya masi x bercakap. Boleh panggil mama dan wan(datuk).review dgn kkm. Durang diagnos speech delay. Adakah dlm kategori autism. 3tahun 8 bulan

4y ago

Puan, Speech Delay dan Autisme adalah diagnosa yang berlainan. Puan boleh berbincang dengan doktor yang membuat diagnosa dengan selanjutnya sekiranya ada kemusykilan.

Hai doc, anak2 yg autism boleh dikenalpasti seawal umur berapa bulan? Boleh terangkan ciri / perwatakan anak2 autism ni... Terima kasih

4y ago

Link tersebut https://community.theasianparent.com/q/hai-ibu-yang-dikasihihari-ini-anda-berpeluang-untuk-bertanyakan-apa-apa-soal/1885622

Kandungan baru 18minggu tapi tdi pagi saya bangun pie tandas ada keluar coklat2 dekat pad liners tak banyak lah sikit saja ..

hai..doc...ank sy xnaik berat badan...bby masa lahir 4.2 kg...ada sakit kuning...dn susu formula apa yg terbaik tuk ank sy

hai doktor.nk tnya mcm mna kta nk tahu ank2 ada ciri2 autism...bleh bgi contoh tk..dan apakh ksan jka ktk tak ambil apa2 tnda kn.?

4y ago

Kebanyakan budak autisme memerlukan intervensi untuk merangsang perkembangan komunikasi dan sosial mereka. Sekiranya tidak mengambil tindakan , ada kemungkinan besar kelewatan perkembangan menjejaskan kemahiran anak mempelajari kemahiran baru , kemahiran akademik, jaga diri dan sosial.

Kita boleh tahu ke yg ank kita akn ad mslh autsm msa dlm kndungan??

4y ago

Puan, belum ada ujian yang boleh diagnosa autisme dalam kandungan.