Puasa Trumester kedua

Hai Ibu-ibu ! ramai ke ibu-ibu yang puasa waktu ramadan ? Saya hamil anak first, dan sudah 19 minggu. setakat ni alhamdulillah saya sihat tiada apa2 masalah kesihatan tetapi risau nak puasa sebab tak pasti keadaan baby mcm mne . Bagaimana pula dgn ibu-ibu ?

36 Balas

saya minggu ni dah 15 week.. baru dpt 1 hari jer puasa sbb bila puasa jer dlm pukul 11 camtu dah sakit kepala..angin..so kebanyakkan hari saya separuh hari ja. smlm husband nasihat xyah laa puasa sbb saya nampak okay tp xtau keadaan baby sbb xrase lagi dia kicking ok or tak..nak pakai dropler pun x jumpa nadi dia.. so risau sgt dia ok or tak kat dlm..dah la jarak antara baby ni ngan kakak dia 14 tahun..so mmg saya risau. .saya berbuka ja. insyaallah minggu depan saya ada checkup..nak tgk keadaan dia dan tanya dr. kalau semuanya okay baru saya decide nak puasa full atau tak. kenkadang kita rase kita ok..tp yg didlm kita tak tau.. cuba dulu puasa..tp kalau ada simptom reaction berbukalah..

Ni kali ke-2 sy sarat pregnant 8bln wktu puasa. Due time syawal. Anak first gap 6 tahun. So blh rasa sikit beza maklumlah faktor umur kot. Hehe.. klu dlu sy puasa penuh siap blh terawih jemaah kt masjid full ramadhan. Pernah skip 1-2 kali je. Tapi kali ni kaki jela rse x larat nk menampung lg solat berdiri. So far yg ni puasa seminggu ni okay lagi. Tapi ikut jg bdn jgn paksa2 ye. Sy pun x tau blh tahan x smpai ujung ramadhan ke x. Minta2 Allah permudahkan semua. Amiin ya mujib 🤲🏻

Saya puasa gilir2 sbb baby tak gerak aktif sangt mcm sblum ni, lagipon saya anemia. Nk kira pegerakan baby pon kadang nk ckupkan 10 kick pon lambat sbb dia tak aktif. 😌 So mgkin sbb tu jgk kot baby jadi tak aktif. Skrg dah 32 week 5 days. Cuba jgk untuk puasa🥰 moga kita ibu2 diberikan kekuatan dalam bulan puasa ni🤲🏻

saya alhamdulilah 12weeks dah. puasa tak pernah tinggal. pergi scan baru baru ni baby alhamdulilah sihat & besar haha sebab setiap kali sahur saya makan nasi, buah, minum susu & kurma. tahan sampai petang, saya ada masalah gastric & cepat lapar tapi alhamdulilah bulan puasa ni saya takda rasa sakit gastric & sebagainya. sebab saya sahur minum susu & makan kurma. alhamdulilah

saya 19 minggu 6 hari. pernah cuba puasa masa 1st day tu . kul 9 dh lapo terus makan. dan terus tak puasa smpai skrg. plus sy tak boleh lambat makan, nnti muntah yg pahit tu. kalau mummy rasa boleh carry on puasa, teruskan lah, tapi kalau risaukan baby, better tak yah puasa dlu yea mummy. puasa boleh ganti. semoga semuanya dipermudahkan

Sya dah 15w4day puasa petma full puasa kedua jm10 lebih dah buka bb gastrik drg perut sakit seharian last2 klur darah coklat dah p hospital tak d sarankan berpuasa..kena mara nurse adla😀😀jdi msing2 kena pantau kesihatan diri n d utamakan baby bb Klau terlalu lapar baby kn strezz..sblum nak truzkn berpuasa baik cekup kt hospital dlu..

Saya 28 minggu. Alhamdulillah diri sihat untuk teruskan puasa. Takde apa2 reaction kepada badan saya sendiri. Tapi kick count baby drop sangat. Husband yang risau. Dia tak kasi puasa. So everyday saya sahur macam biasa & start puasa, bila sampai masa sepatutnya baby normally sangat aktif tapi dia tak gerak langsung, saya berbuka.

1st day sy puasa. ok je cuma baby mengeras. 2nd smpai 4th day xpuasa,sbb sy positive covid,badan lemah lesu sgt². hari ke 5 sy try puasa penuh,petang tu bleeding.😩 terus berbuka. baby pon terus gerak2. risau pulak. bdan ok xde rasa apa. cuma perut lag agk mengeras. even dh 20w

Sy 22 weeks, pun tak dapat nak berpuasa..sbb 2 hari pertama try puasa, sy muntah pening kepala n pedih ulu hati..terus berbuka n hari seterusnya sy x berpuasa..risaukan baby dlm kandungan jugak takut xdpt khasiat sepenuhnya kalau sy berpuasa

Saya pun baru masuk 28w harini. Semalam saya puasa , rasa mcm okay je bila puasa tapi lepas berbuka je saya jadi nak sesak nafas lepas makan. Rasa pedih ulu hati, nak tdur pun susah. Jadi letih lesu pun ada. Harini bila tak puasa pun masih rasa penat semalam tu. Normal ke?

2y ago

Tu la. Time puasa okay je tapi lepas berbuka mmg out. Tak larat buat apa apa dah lepas tu 🥲