Zincofer 31week

Hai bumil msa trimestr first nurse kk ada bekal kn new obimin tpi muntah pening dn darah brkurang dy tukar ke iron tablet yg 4 skwn tu sma jga muntah dan pening tambah sembelit...lps tu cya beli sndiri dkt farmasi jenama moltofer msa mkn trimester first n kdua tu cpt ja naik mkn moltofer biarpun sebiji sja...ni da trmester ke 3 hb turun mendadak ke 9 lps tu nak sdikit ke 10.3 minggu lalu...trus 2 minggu skli jumpa nurse gara² hb..pgi tdi ambl darah lgi nak tngok naik ke x tpi 10.2 lgi dn kna suru jumpa doktr..doktor pun da tngok n suru tukar ubat ke zincofer 2 biji sehari...tpi d sni mslh nya cya try mkn sebiji pun 2 jam selepas akan muntah dn pening berpanjangan smpai sakit dada bila nak bernafas dn sakit perut selepas 2 jam lps tu lapar bila mkn selera mcm xde gara² ubat tu...ni smpai ke mlm menahan sakit kepala dn sakit dada lepas tu badan xde semangat mcm orng sakit ..btw cya try mkn sebiji msa tngahri time perut da kosong kira nak mkn sebiji lgi sblm tdur tpi pening dn sakit dada smpai hri ni xhilang..klo cya mkn tkut nnty bertambah mslh...ada xmslh mcm cya...adakah cya teruskan je mkn moltofer tu 2 biji sehari mkn atau bgaimana..25hb ni kna suru jumpa doktor blik sama ada hb naik or turun klo turun trpksa on jarum tambah darah...tpi cya xsanggup la klo hri² mkn zincofer hri² jga pening kpla muntah n sbgainya...#seriusnanya #firstbaby #pleasehelp #ingintahu

2 Balas

kalau makan maltofer tuu hb boleh naik, nt jumpa doc bgtau awk ambil maltofer so dorang akan stop bg ubat. macam saya naikkan dose iron tablet tak jalan, tukar ke zincofer pon tak jalan jugak makin turun so saya beli iberet kat farmasi, next checkup naik sikit so saya bgtau doc and doc pon on sbb janji hb naik dan tak bg effect pada si ibu so go on. so skrg saya makan ubat iberet and kk pon dh tak bg ubat dahh.

Zincofer try makan sebelum tido. Minum dengan air oren. Saya buat macam tu kurang sikit rasa nak muntah. Lama2 nanti okay.