Pening kpla sda mcm mna nak naikan hb...1 hb jumpa pegawai sains da

Da mkn smua yg boleh naikan hb sprti avocado ikan bilis bayam syur hijau dn lain2 tpi darah langsung xprubaahan...on moltofer 2 biji sehari pun enth la mcm xda fungsi ubat kk yg kna bekal pla langsung xboleh terima da tukar² ubat tpi pening muntah dn pedih ulu hti...moltofer msa kndungan 5_6 bln cantik je naik bnyk pla tu brtmbh...tpi ni da 8 bln mkin turun adalr...rasa nak give up je nak naikn hb...oya ibu ada ka tdur yg xbrpa cukup dn nyenyak jga slh stu sbp hb xnaik²...sbp cya slma msuk 7 now 8 bln langsung xdpt tdur nyenyak tdur pun tdur ayam mata tdur tpi telinga xtidur so cya rsa mcm xtdur je...klo tnghri mmng ssh nak lelap...seriuss....#seriusnanya #firstmom #firstbaby

8 Balas

Sis try buat macam saya. Amalkan pati jus delima gulsan dua sudu malam sebelum tido. Makan kerang dan bayam dengan kuntiti yang banyak. Kalau boleh ratah macam tu je. Try amalkan sis. Saya dua minggu lepas hb 9.4. Semalam check balik 11.8. Saya amalkan tu je. Dan tak amik sebarang susu, kopi dan teh. Tapi kalau sis nak amalkan makanan tambahan lain boleh je macam jambu batu ke. Pastikan juga kalau ambil iron tablet atau iberet, makan dalam keadaan perut kosong dan jarakkan selama dua jam baru makan. Semoga berjaya 💪🏻🌹

macam sy sis, sejenis yg tidak suka makan sayur, sangat memilih makanan. pasal hb ni sy ada ubah cara minum la, ambik ubat yg d beri tu minum dengan air kosong sja. dan sy cut minum semua kafen, kopi, nescafe, teh, termasuk milo. sebelum nya sy mmg penggemar milo, tapi hb tu sentiasa drop, bila cut milo ubah ke horlicks 2 bulan dah hb naik terus. hb 11.8 d kandungan 33 minggu. skrg 35 minggu suda 🤗🤗

try makan jambu Batu,kerang,hati ayam.. Saya amalkan minum ubat bersama air jus/sunquick orange.. kalau x membantu juga,kena tgk cara pengambilan juga.. kena ambil ubat atau makanan yg menaikkan hb tanpa air coklat,kopi,teh atau sesuatu yg boleh membuatkan zat2 itu hilang.. seperti dipesan nurse kurangkan pengambilan kafien sewaktu mengandung.

2y ago

ouhh patut la sy pening je 3hri lepas mcm nk pengsan .. tengkuk rasa lenguh .. rupanya hri tue sy minum teh😂 ..

mkn gulsan sis...sy mkn ubat KK dgn gulsan. lepastu sy banyak mkn ikan bilis dlm masakan. air kurma merah 2hari sekali sbb tk lalu...hb sy dari 11.8 jadi 13.5 kemarin sy cek di KK. kalau susu sy minum susu kambing hi-goat coklat 2x sehari. sy mkn yg tu ja hb sy naik.

Sy minum pati delima vergold. Hb naik dr 10 ke 13. Stiap kali mkn ubt tmbh darah sy akn minum dgn air delima tu. Sy siap bancuh n letak dlm peti, klu rse nk minum air sejuk or brperisa, mmg sy minum air delima tu je. Susu pula sy minum susu kambing lazz yg kurma.

Kalau xda GDM blh try minum air jambu batu a.k.a pink guava marigold. Sblm nie sy HB asyik turun. Sy GDM on diet control. Last2 minum jela air tu. Alhamdulillah HB maintain 2bln xturun2 lg da. Kalau tidak sbulan skali turun.

doktor suru try iberet pla...klo xnaik atau xmsuk dlm perut jga 8 hb 9 akan tambah darah melalui jarum

try makan jambu Batu. minum Susu.

2y ago

cya mmng mnum susu sblm ni anmum da try everday da nespray da...