membela haiwan (kucing)

hai betul ke masa kita tengah hamil tak digalakkan membela kucing kata nya najis kucing boleh membuatkan kita keguguran dan sebalik nyaa, #advicepls

15 Balas

Xada masalah sebenarnya bela kucing. Saya pun 16weeks kucing 4ekor semua tidur sekali. Rajin dengan tak jer nak bersihkan tempat mereka. Kalau boleh pakai la pasir yg mudah nak bersihkan contohnya pasir crystal. Mcm saya pakai palet kayu. Hanya bau kayu saja and boleh tahan 3-4 hari tak yah tukar. If nak tahan lama lagi saya jemur jer sebab kucing saya membuang subuh and sebelum Maghrib selalunya. Jadi tgh hari saya jemur pasir mereka.

4y ago

Brand apa tu? Boleh tau

Sy bela elok je.. mcm anak sndri ni. Hehe syg sgt.. tapi sejak mngandung suami yg layan berak kencing depa. Najis depa ada kuman bhya utk org mngandung. Bg makan pn suami. Sbb sy x tahan bau mknn kucing. Tido pun kucing sy tido dlm slimut skli dgn kiteorg 😂 Tpi kucing2 sy elok, takde kutu, takde kurap. So x de kene kt sy. Ni kalau kucing kurap jangkit kt kita tu yg salah tuannya x jga kesihatan kucing.

Boleh je bela kucing unless awk ada alergik masa mengandung. Mmg najis kucing terutama kucing outdoor & makan mcm2 kemungkinan ada bakteria. Sbb tu utk langkah berjaga2, masa mengandung ni biarlah suami atau org lain yg uruskan najis kucing tu. Kena sentiasa jaga kebersihan. Sy pn ada gak sekor yg tdo skli dlm bilik. Tp sejak mengandung mmg suami la yg uruskan najis dan mandikan dia.

tak pernah plak sya dengar bela kucing boleh buat kita gugur.walaupun sya bukan peminat kucing😁..kucing kan binatang kesayangan Nabi..ramai kat sini yg ngandung bela kucing kat sini ok je..boleh bela jaga kebersihan kucing tu elok2..ok je

Saya dari anak sulung sampai la now peknen ke tiga. Bela kucing. Boleh bela. Cuma hygiene kena selalu jaga. Saya yg bersihkan. Cuma kena pakai mask. Pastu wash hand betol2. InshaAllah takda apa.

brgntung kesihatn kcing..klw ad pnykit cba elakkn..klw sy dlu siap brckp gn kcing tu mnta d doakn spya lancar brsalin nnti..alhamdulilah msa nk brslin dprmdhkn tk lma dlm labour..😁

Alhamdulilah buat masa ni okey je.. Before ni biasa dia nk tidur dekat tepi saya, tapi semenjak preggy dia pergi ke husband pulak.. Macam tahu ami dia tak larat melayan..

Sya bela elok ja. Tp mcm nk kemas kn tmpt poop diorg mmg suami yg kene bersih kn. Kalau mcm terpksa sgt suami tk smpt sya pakai mask n sarung tgn.

4y ago

Boleh ja mcm tu. Sya dh 35 week alhamdulillah tk de pape so far bela meow. Sebulan skali mandi kn dia hntr kedai la sbb tk larat dh nk mndi kn dia 😂 dia pulak jenis nk tidur sebantal dgn saya. Jnji kebersihan meow pun terjaga.

blh je... Saya ada 2 ekor lagi kucing kat rmh. Alhamdulillah xda apa2. yang penting kena rajin jaga kebersihan kucing popo xda sepah sana sini

rajin bersihkan meow, najis tu biar org lain uruskan.. klau jenis bulu gugur pakai penyedut habuk tu or bg vitamin yg utk bulu gugur..