Keguguran berulang

Hai ada x sini yg keguguran berulang ? Sy baru 2 hari slepas drpd gugur. Ni kandungan ke2. Sy nk thu la kot2 ada yg dah jumpa pakar, sy nak tahu pengalaman mums ya sy thu stiap bdn org brbeza tp sy nak dgr juga pengalaman yg lain apa pnyebab kerap berlaku kguguran, sy krja x berat sgt tp boleh la kna driving slama sejam. Msalah sy pula usia kantung x sama dgn haid pastu kantung x mbesar dan x tumbuh bby kt dalam tapi dah sampai 3 bulan pastu gugur. Sama la juga dgn skrg ni, 8hb ada tca kt kkia sy try nk mnta rujuk pakar, so klau ada mom yg ada pengalaman sy nk tahu la jga terima kasih tau. Lagi bnyk yg komen crita pngalaman n punca kguguran lagi bgus sambil2 kita sharing pada yg lain yg senasib dgn saya.

6 Balas

Sy tak pernah kena tp kwn sy ada cerita, 2x keguguran sbb baby dlm perut tak membesar, dan waktu tu dia bekerja. Mungkin bdn dia tak tahan dan mungkin rahim tak kuat. So bila pregnant yg kali ketiga, dia berhenti kerja, dan Alhamdulillah baby membesar dgn sihat dan selamat bersalin 🤲🏻🥰 Klu selalu gugur ni boleh juga minta pendapat pakar mcm mana nak buat kan, kot2 ada solution. Dan bnyk makanan kena pantang juga. Mcm cousin sy dulu dia memang setiap kali hamil mesti gugur, sampailah kehamilan yg terakhir dia hamil kembar, masa kandungannya berusia 5bulan, baby tu gugur juga sbb dia bnyk mkn buah ciku 😭 wallahualam.. mungkin itu hanya asbab.

Sy prnh kndungan prtma rahim sy rndah sngt....baby x blh nk tolak dri naik atas....2 kli bleeding and 2 kli warded....sy x blh wat kja brt n jln bnyk n travel jauh2....pada 28/2/22 sy prgi scan jntung ank dah x de...dr kta dah smngu x de....so 2/3 sy dimsok kn kewad....n dipaksa brsalin...5/3 bru baby sy lahir dgn brt 300g ja....itu dah msok 2 mngu dlm prut....tali pusat ank pendek n bengkak.....jentina x dpt diknl pasti....ini msok kndung yg kedua cma dr scan bwh ja tpi x la sngt...kli nie x de buat kja, sngt suami bnyk tlng....doakn yg baik2...

saya 2kali gugur sblm dpt yg sekarang ni. yg 1st xtau pregnant so byk travel sana sini sbb kerja. and due to stress jugak actually since sye krja sales department. 2nd gugur sbb rahim belum ckup kuat. sbb lps gugur terus mengandung balik. masa dlm pantang sye berurut and buat sengkak rahim. now alhamdulillah. bby dh nk msuk 3m. tapi masa pantang hari tu, tye mak bidan, die kate sbb rahim kite x kuat punca sng gugur. so nk bgi kuat kne urut sengkak rahim. yg plg utama dia kata, sbb belum rezeki lagii.

Saya gugur 3x dalam tempoh setahun, buat full blood check up dgn pakar. Result-doktor kata xda masalah apa2, anggap ja tak ada rezeki, mungkin kalau lahir pun ada kecacatan kromosom. Allah maha mengetahui. Skurang2 nya hati saya redha bila doktor kata macam tu. Sekarang saya hamil lagi 13minggu, semoga bayi selamat dilahirkan dengan sihat, dan sempurna..

1y ago

mcm pkar yg sy jmpe doc bg sy ubat duphaston doc ckp bile da celup line 2 trus je mkn ubat kuat rahim tu xyah jmpe doc, 3 kotak doc pkar sedia kan dkt sy, sy mkn smpai 16 week

Saya baby first mninggal 6bln dlm kandungan.. Tkde pndarahan atau apa2 tanda. Cuma bbrp hri sblum tu ada ambil covid vaksin dos prtama dan kdua(nurse suggest)bbrp hri lepastu anak meninggal. Mgkin mmg dh ditakdirkan bkn rezki.. Hrp 2nd baby ni sihat walafiat.. 🥹

sy 3x gugur sis jadi sy dipantau pkar o&g tiap 2 bulan sy kena tca

1y ago

npk kantung sje