Darah merah kurang/Hb rendah

Hai ada tak kat sini hb rendah? Saya HB 8 je. Makan obimin tak serap..makan zincofer muntah balik…penyudahnya sambung balik habiskan obimin…pagi tadi amik darah sebab dr. suspek talesemia…doakan sy.

7 Balas

Anak 1st dulu hb drop time bulan puasa (2nd trimester), nurse bagi ubat 3 serangkai tapi tak sesuai sebab muntah. Repeat ambil hb 2 minggu kemudian. Masih low. So nurse suruh beli maltofer kat farmasi. Maltofer sesuai sampai la bersalin hb stay 11++ 2nd pregnancy ni awal2 ambil maltofer, sekali buka buku pink hb low, 10.5 je. Nurse bagitau maltofer sebenar ubat paling low dose. Ngam2 maltofer nak habis, sya beli obimin. Next month nya tu ambil darah untuk & appt jumpa doktor 1st time, result hb naik 11.9 doktor suruh keep consumed obimin. Tapi masalah sya lepas telan obimin terasa macam ada something kat tekak. Macam ubat tu tersangkut kat tekak, lama2 muntah. So sekarang sya makan ubat dulu baru makan nasi. Lepas makan nasi makan oren 1-2 biji. Hb maintained 11++ doktor ada cakap vit c bagus untuk membantu penyerapan ubat tambah darah yang kita makan sekarang. Try la pair makan ubat tu dengan apa2 sumber makanan yang berasakan vit C. Oren ke, minum dengan air sunquick tanpa gula ke, dll.

6h ago

Btw, sya jenis tak boleh tinggal minum coffee. Dari anak 1st tiap hari minum coffee tapi sya had kan 1 cup/tin sehari and minum banyak air. Nasiblah baru ni buat mgtt tak sangkut gdm biarpun berat naik mendadak masa 1st trimester 😅

Puan cuba makan ubat sambil minum sunquick. nurse cakap zat besi mudah serap. amalkan makan jambu batu dengan kulit sekali (ni sy amalkan). stop minum tea ,kopi, milo n kopi nescafe semua. konsisten makan ubat waktu yg sama setiap hari, pasti kan perut kosong.

Samalah macam saya, Hb tetap turun walaupun rajin makan obimin. Zincofer tak ngam pula, makan je muntah teruk satu hari itu. Lastx2 pergi pharmacy dan beli maltofer. Rasa coklat dan tiada alahan.

Mudahan semua baik. Puan, amalkan pemakanan tinggi zat besi. Selepas makan sumber zat besi, makan buah tinggi vitamin C sbb Vitamin C bantu penyerapan zat besi dlm darah.

sy mkn maltofer memang dokter bagi sbb yg lain semua tak blh terima muntah sampai lembik badam. blh je beli maltofer kt farmasi sedap rasa coklat

zincofer saya makan malam sebelum nak tidur sebab memang akan muntah balik 😂

cuba makan maltofer