Tolong. Saya Buntu.

Hai. Ada sesape pernah experience, darah datang balik lepas nifas. Haritu nifas pun darah saya betul2 kering masa hari ke 64. Sekarang hari ke 72,datang balik. Itu darah penyakit ke darah haid ya? Darah tu tak banyak pun. Macam darah hujung2 haid. Taktahu nak refer kat sape buat masa sekarang. So sy nak tny experience ibu2 dulu kalau ada. Tkasih.

7 Balas

apa yg sy faham slps 60 hr maksimum kira darah istihadhah. . dh bleh solat dsbg.. klau slpas 15 hr msih turun drah, hari ke 16 tu kira darah haid... tetapi kalau selepas 60 hr tu xtrun darah selama 15 hr pastu br ada darah itu kira darah haid.. tp sbb sis xckup lg 15 hr berselang jd kira hr ke 72 tu darah istihadhah (harap sis dapat buat rujukan dengan ustaz ustazah jugak.. moga lebih faham n jelas)

Nifas maksimum adalah 60 hari shj sis. Pada hari ke 61 tu jika masih ada darah itu sudah dikira haid. Haid maksimum 15 hari sahaja. Jika masih keluar darah selepasnya adalah dikira darah istihadah iaitu darah penyakit, boleh bersuci dan solat seperti biasa.

Sy nifas habis 63hari cmtu. Lpas 2minggu keluar darah merah mcm haid. Dh haid la tu kot. Smpai skrg ade lagi drah merah2 mcm tu. Tp xde la bnyak sgt mcm kita period waktu bujang dulu 😅

Haah.. mcm sy dulu.. hbs nifas pastu kuar darah cm coklat2 tu n kua skit je... bln dpn tu br kuar darah haid cm biase..

Tgk dulu kalau ada lg harini.bsy dulu ms nk start balik period, dtg sikit2 jugak..then baru dia dtg mcm biasa.

Penah juga, tp kejap ja n habis

Darah haid tu