Bertungku semasa berpantang

Hai, ada ke mummy yang ada pengalaman bersalin tanpa bertungku atau tanpa bertungku? Boleh tak share sikit. Kalau tak bertungku ada effect ke pada kesihatan mummy?

26 Balas

Kalau pada saya. Saya ikut je apa yang org org tua kata (mak saya) , saya tak pernah membantah apa yang dia inginkan dlm berpantang (mengikut zaman dulu seperti dia) . Kakak saya follow je smpi da anak tiga. Tak pernah kakak saya complain atau bertanya kenapa kene ni kenapa kene tu kenapa kene ni kenapa kene tu, as long as tidak melanggar syariat Islam, so we just follow apa yang baik baik. Kita hormati orang tua yang lebih berpengalaman, dan hidupnya mereka dizaman yg serba tidak ada itu. Hidupnya mereka dizaman tidak mampu membeli supplement, tidak mampu dlm byk perkara. Hormati dan tuntunilah sahaja, mereka hanya ingin yang terbaik untuk kita. Kalau kita merasa kita lebih hebat, just take of ourself, jangan gunakan keringat/tulang empat keratnya, mudah kata jangan susahkan mereka. Sihat tak sihat kita just keep silent sebab apa, sebab kita kononnya yg paling knowledgeable and everything org dulu buat kita tak hormati dan tuntuni dan kita assume as mitos. Sekian dari saya.

Nk bertungku bleh xnk bertungku pn xdk masalah...ikut pd keselesaan awk...sy masa lahirkn ank first, x bertungku pn...duk pekan kn, susah plak nk cari daun2 utk lapik tungku tu, guna y moden plak, x brapa best... Batu sungai tu jgk y sedap guna...😅, masa lhir ank ke 2,tukang urut ajr cara tungku y btul, Best plak rasa...smpai la ank ke 4 sy buat sndri... Sbnrnye org dulu2 bertungku ni nk bg trun drah beku dlm rahim tu... Skrg xde drah beku tu sbb lpas bby lahir doc seluk buang sume drah beku tu, jd xde masalah dh la x tungku pn...hahaha sy dpt tau ni masa tukang urut tnye, drah beku trun x lpas tungku...sy bg tau je la xde sbb doc dh seluk buang sume... Trkejut dia😅, dia ckp org dulu2 tungku nk cairkan drah beku tu la, skrg mudh beno seluk buang je...

brtungku nak rahim kita cepat² kecut...sya buat smpai habis pantang..sehari 2×..berurut 3kali..kata CL saya nak lembutkan balik urat² yg tegang masa beranak dan dia buat urutan bnyakkan susu badan...tangas pun buat.....ikut awak lah nk buat atau tak,sbb sakit² bila tua nnti..diri sendiri yg tanggung...ada yg brpantang cara tradisional..ada yg moden..sya lebih kpda tradisional...bengkung pun pkai yg tali...pantang mknan sejuk²,ais,suami pun 100hari...pantang laksa setahun...

2y ago

Sama mcm saya .. 🙋🏻‍♀️ duduk pulak kg .. ikot caraa tradisional panas lit lit pon kenaa bertungku , pakai barut .. macam nak pecah perut2 .. hahaha nak bantah tak berani , so follow jelaa 😂

mitos. tak bertungku pon takpe. takde istilah nk kecutkan rahim. masa kita menyusukan anak pon dah mmg mengecutkan rahim. takde kaitan nnti tua rasa,muda tak rasa. yg penting jaga pemakanan yg sihat. banyak2kan follow page2 dr ya puan. kt situ banyak bacaan untuk kesedaran dan pengetahuan. zaman dah maju. alatan perubatan dah canggih. pengetahuan pon dah berkembang seiring dgn zaman. boleh follow fb dr contoh dr imelda balchin

2y ago

Betul. Saya tak bertungku. Saya czer stay hospital 8 hari and doc ckp rahim sy dah kecut.

saya tak follow pantang zaman jepun.. follow nasihat doctor saja. jadi takda buat tungku or pakai bengkong. takda apa2 effect pada kesihatan,sesuai utk yg suka manjakan badan je.. just ambik makanan sihat & buat senaman kegels saja.. klau dengar ayat tggu la umr 40 nanti baru tau tu, abaikan saja..cabar dia p joging 50km tanpa henti tengok.. nak jaga kesihatan kena seumur hidup. bukan lepas bersalin saja, sebolehnya dari umur 6 bulan lagi dah praktik.

2y ago

tu la..kadang sy pertikai mcm tu jgak.. sy cakap ja mcm ni 😂😂 "amboii, hp nak yg latest kemain..tp bab kesihatan nak follow zaman jepun plak"

sy ni dlm pantang xda tungku. dan bengkung. .pun mkn jela sy jaga sikit2 pantabg jaga sndiri faham2 la darah nifas sy dh abis. .pun batu neriyan sy dh kecut. so xd mslh sy pn buat kje umh smua sndiir. .😂😂😂jaga ank smua. .buat cm xpantang yela klu nk ikut kn skit mmg akit tp smpai bila. .kn nk sakit je zo kita buat kje sikit. insyaallah xd pape

saya dah interview ramai doktor. dan semua kata tak perlu berurut bertungku. badan akan pulih as long as kita makan secara sihat, minum air banyak dan buat senaman bila dah larat. berurut tu extra je kalau nak sedapkan badan. rahim akan kecut juga tanpa bertungku. kalau ada bajet lebih boleh amek pakej urut tungku. takde masalah pon. tapi tak amek pon takpe.

nk tungku blh x tungku dan x nk berurut pun blh.. tp doktor dan misi kk sy bising klau ibu² beranak x mengurut dan tungku.. bila check kuning anak mesti dia tny dh urut ke dh tungku ke.. tp tungku bagus utk lancarkan darah nifas kluar habis..nifas klau keluar x habis mmang sakit habis badan.. mengurut bnyk kebaikkan utk ibu selain dri rasa segar badan..

Bertungku lebih pd nak lancarkan peredaran darah. Taknk buatpun xpe jaga pemakanan dan bykkan berjalan utk elak darah beku. Tubgkupin byk yg moden skrg cas pakai elektrik je. Saya tu gku dgn cl je 14hari. Sy czer so urut kaki n lancar susu je

saya masa pantang x brtungku & urut 2,3 kali je alhamdulillah badan ok cm biasa tapi kadang² badan cpat letih & sakit² maybe lepas brsalin badan x sama cam dulu dah 😂

2y ago

ye sis btul tu 🤭 anak makin besar mkin berat..