sy baru preggy minggu ke 7.. skrg hanya ambil iron folic.. cuma perlu ke sy ambil calsium?

gusi skrg sakit2 selepas tahu preggy

4 Balas

iron folic tu apa ya? nama brand dia ya? kena tengok kandungan iron dia berapa tu. supplement iron tak boleh ambil sebarang sis. seeloknya bawah pemantauan doktor je. overdose iron boleh rosakkan saraf dan bawa maut. gusi sakit2 tu most probably sebab kurang vitamin C. calcium pun boleh kalau nak mula ambil. cuma jarakkan masa ambil calcium dari iron.

8mo ago

oh ye ke. sis dah check up doktor ke? kalau dah, cuba call and tanya doktor tu dia recommend atau tak yang sis ambil tu. kena tally ikut kesihatan sis macam mana. especially iron tu lah. folic acid tu okay je. kalau sis tak boleh minum susu, sis ambil je cal mag D plus amway tu, tak perlu susu dah. cuma dose untuk orang pregnant kena check lah, maybe perlu lebih sikit dari biasa.

alamak..sy dah ambil kat seminggu iron folic.. sy x de alahan susu..cuma susu betul tu x boleh minum..kalau ada perisa boleh la minum...

8mo ago

ada kesan ke nti ambil iron folic awals gt

iron folic? bukan folic acid? iron folic 12w keatas saja baru ambil..awl2 tak perlu. klu awk xde alahan, boleh je minum susu

Sye pun dh 5w4d sye mkn ni je.

8mo ago

sy pun makan iron folic yg ni. sy baru 4w4d. tak bole ke mkn yg ni?