Vomiting Issue, Can I Eat Asam Or Jeruk?

Good Morning Dearest Mommies. Anyone Know How I Can Reduce Or Overcome My Frequent Vomiting? I'm 10 Weeks Pregnant And I'll Vomit Everytime I Eat ? Is It Normal? As When I Conceived My 2 Kids Before, Didn't Go Thru This Situation. Any Tips? Would Be Happy If Anyone Can Suggest Me Something To Eat Or Do.

17 Balas

sy dh lalui pengalaman muntah2 since kandungan 8w until 17w..3x warded sbb terlalu byk muntah dan dehydration..doc suggest minum 100 plus yg xde gas tu..glucose utk tmbh tenaga..air kosong x boleh minum byk2..kena minum ckit2 je sbb sy dulu minum air kosong pn muntah..mkn je apa2 mkanan yg boleh masuk tekak asalkan mkn dgn kuantiti ckit2..ubat tahan muntah pn makan sehari sekali, then pelan2 try jgn mkn bla muntah dh kurang..elakkan mkn maknan yg tinggi zink dan susu ketika masih muntah2 ni..tu je la tips yg boleh bg..yg pntg jga time mkn jgn biar perut kosong..😄😉

5y ago

eh kita sama la... before ni minum air masak ok je, lately ni nak minum suku pun da rasa nk keluar balik. sy try Orange juice Peel Fresh, ok sikit.

sy dlu pn vomit yg sgt teruk kebetulan bulan puasa..mmg sy xblh puasa ms tu sbb badan lemah..2 kali masuk air..mkn je nasi or mknn brkhasiat..vomit pn xpe..asalkan masuk dlu..ada jugak mknn yg diserap oleh badan..bayi blh mkn..fikirkan bayi dlm kandungan..klau mkn asam utk hilangkan loya je xpe..cuba bau kulit limau..minyak cap kapak ke..

hi..sy pun masih muntah2..biasa sy minum secawan air putih dan perahkan 1 slice lemon. alhamdulilah lega. hari2 sy mkn kurma dan aprikot kering.muntah kurang sikit walaupun selera makan x seberapa ..at least membantu sy kurang ke toilet utk muntah.

5y ago

in shaa Allah dear, sesama la kita ye 😘

hi. seigt sy, dktr kurang sarankan awal mengandung dgn makan asam or jeruk. dktr akan suruh makan buah kurma. saya dulu makan sehari 3x. satu biji sebelum meal. elakkan mnm susu buat sementara ni. sbb akan lagi muntah.

5y ago

okies awk, sy nk Cuba la. makan dlm small. quantity. Tq tau awk, 😘

Im in same situation as well, i ate asam which help me but i notice there is reduce in hb after ate asam :( im finding a different solution for this. Some suggest to have pill to stop vommiting which im not a fan of.

5y ago

Yeah 💪 Let's... Let's... Tq Dear 😘

avoid oily food and makanan berempah.....asam or jeruk tu boleh je makan but in moderation la.... lepas muntah tu kumur ye sis....kalau x nnt abis rosak gigi

5y ago

in shaa Allah Sharzwani, tulah payah tul nk avoid ayam goreng 😭, Tq dear

i had a same situation too 😭. feel so hungry, but no appetite to eat anything. i will vomit everytime i eat 🤢i'm 6weeks 4days now 🤧

5y ago

tq sis. u too sis 😘

alahai sama mcm sy mula2. so sy gntikn dgn kulit limau. hehehe pelik2 je ms tu bau masam2 tp mkn nk manis2

saya pun salu makan asam. tp lbh kan pelam muda+garam... so far all is well.. cuma berpada2 la....

5y ago

tq dear😊 xpe je... sy oun smpai makan nasi xleh lgsung. nk mkn bnda lain pun xbleh mana. so mmg mencari asam tuu😂😂 cuma xla teruk2 mkn cm dlu.. berpada2. skang dh 21w😊

cuba makan buah tembikai, sy mkn tu kurang rasa loya dan muntah

5y ago

Tq tau awk 😘😘😘