Kalau ada gerd ubat apa yg sesuai untuk ibu preggy ye? Selain tak boleh makan yg pedas & berminyak

7 Balas

Dr sarankan sy mnum susu full cream kotak yg mcm dutch lady atau marigold tu xkisah strawberry/milk/coklet. Tp sy slalu mnum dutch lady strawberry sejuk2. Asalkan mnum susu tu sblm time gerd dtg. Kalau dh tahu biasanya gerd dtg sblm tdur, sy dh mnum sejam sblm tdur. ☺️ so far ok tp esok mmg dtg lg sbb sy mmg gastrik 🥲

Ubat ni, minta di klinik ya. Biar doktor yg prescribed. Selain tak makan pedas dan berminyak, yg bergula pun elakkan. Kerap senam, jaga postur sesuai kehamilan. Brisk walk pun bagus. Saya masa brisk walk lh banyak kentut dan sendawa. Tapi cover la keluar angin bila brisk walk di tempat awam kan.

Mcm sy kena gerd time pregnancy, dc pakar bg gaviscon dan vencid. Gaviscon boleh telan sampai 3x sehari, dan vencid sekali sebiji sahaja.

last week saya kena gerd..doc bagi saya ubat cecair mcm fungsi gaviscon..pastu doc ubah jadual pemakanan ubat/vitamin saya..terus dh ok

3mo ago

lagi satu perut saya jd okey lepas minum susu kambing organik aisy..beli dekat shopee

try minum teh crysanthemum .. dan ubt angin capsul charcoal deltacarbon.. Alhamdulillah. serasi dgn sy bila sy kena attack.

During pregnancy kalau nak consume apa2 ubat pls dapatkan better advice from dr

gaviscon wrna pink atau mnum susu suam2 blh krgkn gerd