GDM Diatebes

GDM ada tak ibu ibu yang ada GDM week 12 dah detect . Macm mana ya dr ad pantau ke..

10 Balas

klu tk nk tiap² mggu dtg kk , bole beli sndiri dkt shopee, utk check GDM . tiap² mggu kena check bsp, sehari 4x . klu tk jga bsp , nty doc akn bg ubt, klu teruk lg doc akn bg insulin jd kena kawal cr permakanan . cr nya , sehari kena mkn 3x nasi, pg , tgh hari dan sblum kol 7pm kne stop mkn nasi . mlm bole mkn snack² .nasi kena amek sebesar penumbuk shaja . boleh letak sayur , ikan , ayam , daging ke cm tu . klu nk mkn buah bole tk kena berpada² sbb buah pn ade gula , kne kawal . mlm tu mkn snack, cth mcm buah jmbu ke dlm 1 potongan . klu bole tdo awal .supaya mlm tk de la rse lpr klu tdo awl . byk kn minum air masak , kafein jgn minum cth mcm kopi , nescafe , teh , milo . klu minum susu pn jgn ade gula cr yg low fat .time check up doc akn tgk GDM ke naik ke tk , dia akn pantau . bt mse nie kne control gula dlu bdn, kdg² pebawakkn bdk je tp klu tk jga risau lps bersalin akn melekat diabetes .

Sy la tu gdm ms 1st minum air gula 😅 skrg dh 28w so 2 mggu skli buat bsp..gula sy masa awal² takde la teruk sgt average 6 7 je tp doc suruh on insulin..sy follow jela..masa awal² on 6unit utk pg,tgh hr,mlm..pastu hypo 😂 doc suruh stop insulin siang cont mlm je 6 unit..pun hypo jugak..skrg ni sy mkn jela mcm biasa..x la cut sugar terus..amik jgk skli shari..bsp sy skrg smua dh ok 😁 hb pulak low 🤦🏻‍♀️

ya, Doc akan monitor untuk memastikan kesihatan ibu dan baby okay. takpe awak, follow je apa nasihat doc. saya anak first pun sangkut GDM, on diet. mmg control makan tp sesekali saya makan je manis utk hilangkan craving. Enjoy the journey ya, moga baby dan awak sihat keduanya.

sy mule2 mnum air gula dh sangkut 8.7 tnggi giler 😂,lpastu cu bt bsp 2mnggu skali , bt mse ni pen biru lgi kne kawal mkn mse hari bsp , Klau review ok sebulan skali , bacaan xleh lbih 6.7 kt klinik sy , Klau lbih pen merah n kne jumpe doc , mgkin kne insulin smpai bersalin..

Nanti doktor akan suruh jumpa pakar pemakanan.. Pakar pemakanan akan ajar cara diet yg betul.. Kalau malas nak ulang alik kk buat bsp 4x tu.. Boleh beli set mesin check GDM kat farmasi atau beli kat shopee utk cek kat rumah.. Letih ulang alik setiap 2minggu ke kk na cek bsp..

saya 12weeks detect gdm . follow the flow jela . buat bsp checkup 2minggu sekali . now da 39weeks due 1/12 belum ada tanda nk bersalin lagi . tapi nurse da bg tarikh mesti warded 30/11☺️

2jam 15mnit sblm cek bsp Cuba mkn sayur bayam..ratah dia sj..inshaAllah bsp xtggi..buat tumis air tu..tumis bwg putih ja

6mo ago

xkisah merah ke ijau .jnji bym..tumis bwg putih ja..pstu letak ayaq ..itu Jala..ltk la sckup rs sikit..ha boleh ratah gitu ja ..yg pnting 2jam sblm cek bsp ..

Tiap 2minggu kena jumpa doc.kena buat bsp..nanti result tu tulis dekat buku pink..doc tgk dari situ...kena control makan..

sy pun 13w kena gdm.. 1st minum sangkut terus 😅 minggu dpn buat bsp.. harap okayla hendaknya..

ya kena pantau . buat bsp