Makanan ibu gdm

Nak tanya roti apa yang boleh dmkan ibu mengandung yg ad gdm..bleh suggest x

3 Balas

Wholemeal, sourdough. Sy share ye menu sy masa pregnant bfast tu. Roti yg diatas sy pair kan dgn butter olive yg takde gula garam. Telur rebus sebiji, letak mayo sikit je + cheese hancurkan. White pepper sikit. Roti max sy ambil 2 keping bergantung pada tahap kelaparan. So far bsp masa tu dalam 4.8-5.3 Ada hari, telur goreng dgn roti, letak pepper & chilli flakes. Skrg dah bersalin, sy makan overnight oat campur greek yoghurt, buah pilihan semua separuh kalau blh low GI Fruit lg bagus. Letak susu. Sy pakai farm house sbb kurang gula. Letak almond & chia seeds. Skrg dalam usaha reverse pre- diabetic. So far hba1c dari 5.6 ke 5.3. Doakan sy juga 💪🏻

Ni contoh wholemeal bread jenama gardenia. Jenama lain pun ada. Sourdough bread saya selalu beli kat bakery.

2mo ago

yes yang ni. roti rendah GI. sourdough pun elok, rendah GI. nak makan roti putih pun boleh, cuma takleh banyak. and seeloknya makan dengan protein + lemak sihat/fiber, supaya penyerapan gula tu slow down, tak jadi sugar spike.

Wholemeal bread/sourdough

2mo ago

Wholemeal bread atau sourdough bread. Saya makan jenis ni je untuk breakfast atau lunch. Buat sandwich.