GDM Diatebes

GDM ada tak ibu ibu yang ada GDM week 12 dah detect . Macm mana ya dr ad pantau ke..

10 Balas

klu tk nk tiap² mggu dtg kk , bole beli sndiri dkt shopee, utk check GDM . tiap² mggu kena check bsp, sehari 4x . klu tk jga bsp , nty doc akn bg ubt, klu teruk lg doc akn bg insulin jd kena kawal cr permakanan . cr nya , sehari kena mkn 3x nasi, pg , tgh hari dan sblum kol 7pm kne stop mkn nasi . mlm bole mkn snack² .nasi kena amek sebesar penumbuk shaja . boleh letak sayur , ikan , ayam , daging ke cm tu . klu nk mkn buah bole tk kena berpada² sbb buah pn ade gula , kne kawal . mlm tu mkn snack, cth mcm buah jmbu ke dlm 1 potongan . klu bole tdo awal .supaya mlm tk de la rse lpr klu tdo awl . byk kn minum air masak , kafein jgn minum cth mcm kopi , nescafe , teh , milo . klu minum susu pn jgn ade gula cr yg low fat .time check up doc akn tgk GDM ke naik ke tk , dia akn pantau . bt mse nie kne control gula dlu bdn, kdg² pebawakkn bdk je tp klu tk jga risau lps bersalin akn melekat diabetes .