bintik merah

gais nak tanya ad tak yang alami rasa gatal2 atau naio bintik2 merah masa pregnant, saya punya bdan tgn kaki ssemua naik bintik2 merah, gatal tu jgn cite lh..mengenyam hbis rasa badan ni..

23 Balas

sy igtkn sy sorang je. mmg normal ke. sy punya naik kt kaki belah kanan je. belah kiri tkde pun. sampai tinggal parut. dua kali dh kena. masa first trimester kena. skrg dh third trimester pn kena lagi. jenuh menggaru 😭 dr dulu mmg pakai detol sbb kulit sensitif tp tk sangka gatal jgk. bnyk gila dh parut. dr jari kaki sampai bontot mngaru 😔

Hahaha. Kita serupa.. Dah macam monyet je asik menggaru😂. Perut masa pregnant awal2 sampai 8bulan tak ada rekahan. Masuk 9bulan pregnant badan jadi gatal2 teruk. Perut pun jadi mangsa rekahan. Dari kaki sampai badan mesti ada luka2 kesan bergaru setiap hari.

Samalaa kita. Ingatkan allergik ke apa sbb kulit mmg jenis sensitif tapi cadar semua dah tukar, mandi pon sama tapi naik lagi bnyk bintik2 merah pastu merenyam jee gatal dia sampai berbekas kdg 😭

Sy naik 4bijik bintik kat celah peha.. Tibe2 je.. Xhilang2 lg walaupun dh sapu krim gatal.. Mujur xgatal sgt.. Boleh tahan.. Mmg x nk garu tkt berparut atau merebak..

Astaga.. Nk msuk 36week bru nk jadi nih.. Tlg sy... Gatal xblh bawa bincang... Merah habis n naik bintik2.. Ubat sapu apa yg jadi... Habis la kulit kalau mcm ni😭

Awal prgnant dulu penah kena jugk..keluar dkt peha2, sy amalkan mandi air panas campur garam,minum air kelapa..lepas tu pakai cream gatal..

Sama.dekat due Saya kena camni.tuhan je tahu.dengan xleh tidur sebab sakit pinggul Dan kerap kencing.kaki plak bengkak dgn gatal

sama. sejak masuk 5m ni jadi gatal-gatal. 😅 last saya kerapkan mandi. okey la sikit. maybe sebab panas & berpeluh.

saya pon ada kena masa awal mgandung. satu badan Abih gatai. masuk 6month smpy skrg dh 32weks alhamdunilh dah ok.

saya penah jadi juga sebelum ni.. nak masuk 5 bulan tu gatal-gatal dah hilang. saya tukar dengan mandian dettol.