Folic Acid

Folic asid perlu diambil hingga usia kandungan berapa bulan ye? Saya dah 16 weeks, perlu ambil lagi tk?

28 Balas

Sy pun kk bg ubat acid folik,vitamin b complex,vitamin c dgn iron..dah 17w.. Klu dulu checkup klinik lain..masuk je kandungan 4 bulan..diorang bg obimin je..mgkin diorang tgk Hb kita sama kot..😁

5y ago

Sis, iron tablet yg kk bg tu utk naikkan hb.. ikut pd kk supply vit yg mana.. dlm obimin sama je kandungannya n ada tambahan sikit dlm obimin..

Teruskan disiplin ambil untuk protect baby dari apa2 masalah. Saya ambil maltofer hingga hari saya nak bersalin. Ngam2 tablet terakhir sebelum bersalin maltofer saya habis.

Wajib ambil setiap hari sehingga usia kandungan 9 bulan. Dan selepas melahirkan juga, perlu makan acid folic utk bantu susu badan lancar dan banyak. 🥰

Kalau kk dh bg vit mcm obimin / zincofer / maltofer / iberet, xperlu ambil tablet folic acid secara berasingan sbb dlm vit tu dh ada

Perlu mkn...yg doc bg obimin/vitamin/folid acid mesti mkn ye..semua Ni utk perbesaran baby ye...don't skip..ini PENTING...

Kena ambk sampai la 9 bln pregnant..maksudnya, dari awl pregnant sampai nk bersalin kena mkn folic acid..spjg kehamilan

Xperlu dah,, folic acid smpai 12 weeks je , just consume obimin/iberet/zincofer sebb dlm nih dah ada folic acid,

5y ago

Maksud sye, xperlu single dose folic acid

Ambil smpai bersalin...dan lepas bersalin pun boleh makan folic acid sebagai multivitamin

Klau nurse still bagi perlu makan..Sy dh 19w nurse bg lagi folic acid sy mkn je...

Ambil smbil mommy dh melahirkan...sbb folid acid utk p’kembangan bayi mommy...