Hii, nak tanya. First time buka buku pink dkt kk doktor akan check apa je ?

9 Balas

Call kk berdekatan minta appointment. Pastu dtng hari appointment tu pula first register dlu kat kaunter ibu anak tu for buku pink, thn amik berat tinggi check bmi. Check air kencing, amik darah fbc and hiv. Pastu jumpa nurse akan amik sejarah2 kite, check rahim check tetek tengo ade ketumbuhan ke ape ke, check mata lidah jari tangan kaki smua dia check. Nurse akan ceramah skit pasal bcg lepas baby lahir nnt and kena sign2 dlam buku pink. Pastu bagi vitamin and nxt appointments date. Lastly jumpa doctor pula scan baby, thn doctor akan amik sejarah kita juga pastu balik. Camtu la

nurse akan check : -latar belakang kesihatan kita n family -berat tinggi -darah -hiv suami isteri -urine doc check : -ultrasound kandungan (tpi ni bkn setiap kali jumpa kk ya ade tarikh2 dia) -check saiz semua tu lah -prescribe ubat obimin,zincofer,maltofer (jenis ubat depends diri masing2 n doc masing2) rsanya yg ni je kot , klu terlps maaf ya sekadar perkongsian pengalaman saya

nk buka buku pink kne bt app dlu , call atau wsap klinik terdekat tnye nk dptkn tarikh buka buku pink , sy buka mnggu lpas nurse sruh bawa potostat ic , sijil nikah , ank sulung xnk pon semua tu..yg ni nak , mase buka tu 11w , dia akn cek hb , kne kncing nk comfirmkn prenant , cek tekanan darah n kne timbang..n then dia bg tarikh utk scan trus dan mnum air gula bg yg kne mnum.

seingat sy la ye , kena amek urine, amek darah, berat & tinggi, nurse akan tanya date last period bila, background family ada sakit 3 serangkai ke x ? utk 1st mom, nurse tanya date nikah ? dh settle dgn nurse, kena jumpa doctor pulak . so agak lama gk la proses utk bukak buku pink tu.

Baru buka minggu lepas. Nurse akan interview dulu latar belakang family (kesihatan) etc.. Pastu ukur tinggi & berat, check mata, tgn, dada, kaki, lidah. Tekanan darah. Pastu check gigi. Ambik darah utk test hiv, hb dll. Test air kencing. Pastu scan baby :)

Tah la mommy.. nak cerita balik pun xingat dah😅 better lalui sendiri.. tak syok tahu awal² ni.. tak supriseee

First time nurse akan interview je dulu pasal sejarah kesihatan. Appointment kedua baru ada cek2

Lagipun Doc akan tengok kesihatan kita jugak. So lain org lain proses kan..

jgn lupa bawak fotocopy, sijil nikah, ic suami isteri..