speech delay

my firstborn lelaki, baru masuk 2 tahun tapi susah nak dengar dia cakap. 2 patah perkataan cuma Allahakbar, tu pun sekali je. lebih suka tunjuk dan tarik orang untuk nak sesuatu. semua kaedah saya dah buat. bercakap dari dia baby, ajar depan cermin, bacakan buku, name it semua dah. kadang saya stress orang salahkan saya sebab tak ajar anak bercakap. suami pun hari-hari ajar dia bercakap. itupun ikut mood dia, ada hari senang ajar ada hari dia tengok je muka kita. orang cakap anak saya hyper aktif sebab tu lambat cakap. yeke? mintak pandangan kalau2 ada situasi macam saya. thanks.

6 Balas

mommy dh jumpa doktor consult? dptkan pandangan doktor.. sb kita tak boleh diagnose suka2 hati dia jenis apa.. setiap ank timeline perkembangan dia berbeza.. ada ank cpt ada ank lambat. dptkan nasihat pakar..

2y ago

paling utama mommy kena kuat ye.. jgn putus asa sentiasa komunikasi dgn ank sentiasa berckp dgn dia org ckp ank sulung ni lambat serba serbi sb takda kawan/adik beradik utk dia tgk n jdkan ikutan.. kurgkan dia layan tv/gadget buat waktu sekarang