sy baru masuk 11 minggu... normal ke takde morning sickness? n berat badan pun menurun... kdg2 terlupa tgh memgandung

13 Balas

Bestnyaa. Jangan diminta morning sickness tuuu. Bila dah kena rasa lemah jee, patu tiap2 hari tanya bila nak habis morning sickness tu. Sbb perot lapar, tp bila makan muntah balik yg dimakan tu. Masa sy, sy suka makan roti canai/burger je sbb lauk pauk tak leh nak bau lg2 masuk tekak auto rasa nak muntah😂 berat turun 3kg terus. Kalau tengok kat drama tv mcm comel je muntah2 “wek2” tp kat realitinya seksa ya amat 😅 so enjoy yaa tak ada morning sickness 🥰

2y ago

Aamiin 🥰

takda morning sickness tu untung & bersyukur la sis cuma kena sentiasa ingatkan diri jangan buat kerja berat & lasak jela. yela sebab rasa biasa ja kan. macam tak mengandung. makan pun kena berhati hati tu jela. kalau kena morning sickness tu aduhai lembik rasa selagi tak lepas fasa dia 😅. saya week 8-14 alahan hari hari bertanya pula bila la nak lega ni. bila dah lega tu rasa amazing sangat perubahan tu. mula ok, lepas tu alahan, kemudian ok semula.

2y ago

amiinn.. terima kasih sis 🤍

Sama la ngan saya sis. Dari awal pregnant takda lansung morning sickness. Muntah muntah pening tu memang tak malahan aktif macam biasa. Takda rasa penat sangat pun takda kalau buat kerja. Tapi saya still jaga la dah tau pregnant ni tak angkat la benda benda berat or buat kerja berat ke apa.

2y ago

kan... tapi sy cuma asik ngantok n nk tido jee.. 😅 sy pun skrg dh tan angkat berat dh.. sbb sblm ade angkat berat sikit, pastu perut rasa mcm tertarik.. sakit ..

depends. kalau tiada alahan skrg mungkin masuk trimester ke3 akan ada alahan. kalau awal kehamilan teruk alahan, trimester 2 & 3 maybe tiada. tapi jgn minta lah sis, saaaakit sgt! sbb sy dah rasa.

2y ago

owwhh.. mgkin ikut org jugak eak

bestnya tiada morning sickness. jangan la harap ada benda tu sis. terseksa tidak dapat telan makanan hidu makanan. kalau asyik nak loya muntah terus. kesian diri sis. 😭

2y ago

alhamdulillah sis.. tak harap pun sis... cuma nk bertanya je 😅 sbb ibu sy masa ngandungkn sy n adik2 teruk morning sickness nya.. smpai ke sy anak sulung dye lgsg takde.. dgn ibu sy pun pelik 😅

sma la kita..jrng skrg..dlu msa mula2 pregnant je loya2 dan nasi lngsung tk mau mkn..skrg ni jgn trmakan apa2 yg ada bawang putih automatik akn 🤮🤮 balik mkanan..

2y ago

sy bab makan ok je .. cuma tak ley bau n makan udang dgn sotong.. padahal sblm nie pantang nmpak udang sotong

sya dulu pon awal xdak alahan..sya sja ckp kt kawan btul ka prgnant xdak alahan pon..bngun2 tidur esok tu alahan trus smpai 4/5bulan prgnant bru hilang alahan😂

2y ago

alahan bukan besye2 smpai2 nmpk dapur pon muntah..tiap masa lari pi toilet/singki😂😂..apa2 pun smoga dipermudahkan urusan kita brsalin..smoga sma2 kuat ya mom😃

normal sis. tapi jgn diminta. sy dr 1-13w xde morning sickness. makan semua pon sedap je. naik 14w terus ade morning sickness. 😔😔😔

2y ago

yee sis. lain org lain bdn. semoga segala urusan sis dipermudahkan ye. insya Allah

wah untung takde morning sickness sis..jangan diminta morning sickness ni, lembik badan dibuatnya😄

2y ago

alhamdulillah.. tak diminta pun sis.. cuma pelik je.. sbb org sekeliling tanya. 😅

Sis dah scan ke... Kantung baby, heartbeat semua okay? Ada yg kata bila nampak heartbeat baru mula sickness. Depends pada org

2y ago

Kalau begitu sis golongan beruntung sbb takde alahan ☺️saya alahan muntah setiap kali lps makan atau minum 🤣