Janin terbentuk adakah usia 1 minggu Atau bukan

2 Balas

Usia kandungan dikira dari start hari pertama haid terakhir. Jadi, Minggu 1 tu adalah minggu haid/period. Minggu 2 tu telur ibu (ovum) masih dlm ovul sedang proses utk matang. Minggu 3 telur ibu telah matang & berlaku ovulasi. Masa ini dikenali sbgi waktu subur.. Sperm ayah & ibu yg berjaya bercantum akn mnjadi zigot dan membahagi selnya di sepanjang tiub fallopian. Minggu 4 zigot yg sudah membahagi selnya tadi menjadi semakin besar & sedia menempel di rahim ibu (proses implantasi). Minggu 4-5 ni biasanya ibu perasan yg sudah lewat dtg haid & boleh nmpk double line di UPT test. Sesudah menempelnya zigot tadi, ia dikenali pula sebagai embrio. Minggu 5-8 masih lagi dikenali sebagai embrio. Embrio sedang berkembang pesat membentuk jantung, otak & organ. Tapi masih belum berfungsi dgn sempurna. Minggu 9 barulah bertukar mnjadi janin dimana baby sudah mampu bernafas sendiri. Semua organ yg terbentuk sudah boleh berfungsi. Sehinggala nanti dilahirkan menjadi seorang bayi....

1 minggu biasa waktu tgh period . 2 ke 3 minggu ovulation n persenyawaan . 4 ke 7 minggu dh mula terbentuk tp biasa dlm scan nmpk kantung je . nk nmpk betul² dlm scan masa 8 minggu . 6 n 7 mggu nasib² nmpk ke tak