Kndungan saya 10minggu..berat badan menurun 400gm..adakah itu normal? Muntah setiap kali slps makan.

19 Balas

Normal sis sbb lepas makan muntah kan. Saya dulu 3bulan pertama mmg makan je muntah, dapat makan buah je. Tu pn kadang2 muntah jugk. Berat turun smpai 4kg 😅 bila dah ada selera makan baru berat semakin hari semakin naik. Kalau sis xtahan asyik muntah je blh refer doc mtk ubat tahan muntah. Membantu jugk 😊 sy ambik veloxin doc bg atau blh beli dkt farmasi jgk

3y ago

Sama macam saya. Doctor suggest veloxin jugak tapi ubat tu mengantuk. Kalau tak sesuai ubat tu dengan saya, doctor akan tukar ubat lain. Saya kena makan pagi dan malam.

Turun 400gm ok lg,sya turun 2 kilo masa tu 4 weeks ke atas memang alahan teruk tp alhamdulillah sekarang dh 16 weeks perlahan alahan tu hilang dan berat badan naik sikit2,kalau alahan memang normal turun berat badan sis😊

3y ago

Sama . Pastu nurse bgi saran kalau dh boleh makan tu jngan trlebih makan plak🤭

Normal sebab muntah2,turun sikit ok lg walaupun muntah2,sya aritu turun 2kg tp alhamdulillah sekarang naik 1kg harap2 lepas ni naik lagi sebb alahan tak hilang2 lagi walau dh nak 4bulan pregnant😊

Normal sebab kita muntah2 kan tapi nanty berat akan naik balik lepas alahan hilang.saya dulu berat turun 7kg sbb muntah2,bila alahan hilang naik 16 kg😅

Saya nak masuk 8weeks pun,mual2 tapi tak muntah cuma tak ada selera nak makan..berat turun 1.5kg😖 susah hati tapi tu lah,alahan pertama kali ngandung..

Normal sis. Saya pregnant berat turun sampai 4kg. Sbb setiap kali makan ja muntah balik. Sekarang dh masuk 31weeks baru berat pelan2 naik

sy sehingga 18weeks sekarang ni dh turun 4kg..tp doktor ckp ok je sb sy still dlm golongan overweight.. baguslah berat turun😂😂

Sy pregnant sekitar 9w++ muntah2 jgk, tukar ubat baru ok... Nti tanya Nurse ke Dr camne... Biasa bab ubat Dr yg tentukan...

normal 11weeks mabuk truk minum air munth..bru smlm masuk drip sebb xboleh mkn langsung lembik😪😪😪

normal...nnt da Xmabuk...badan Akan Naik mendadak...sye Dari 48 kg Naik ke 54 kg...to alhamdullilah normal