Tips Turunkan gula semasa m'gandung. Ada x yg bleh bgi tips turunkan gula semasa mengandung

3 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

hi mummy๐Ÿ˜๐Ÿ˜I pun sama je ada gula pulak dalam second pregnancy nie,but don't worry about that....๐Ÿค—kurangkan gula biasa ye,saya ambil sarapan pagi oats campur dgn brown sugar satu sudu je...kalau nak tambah lg MKN roti gandum dua keping...ambillah sayur hijau banyak sikit๐Ÿ˜‰11.30 pg ambil buah,pkl satu boleh MKN nasi ...jgn ambil air gula dik...minum air suam banyak ๐Ÿ‘๐Ÿ‘ptg boleh MKN salad ๐Ÿฅ— jus tanpa gula,kalau rasa sangat nak minum kopi atau teh kurang gula minum dgn susu tepung ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜ŠSb I suka gila kopi so I minum MCM ni lah kadang kala je,,tak boleh hari2 ye๐Ÿ˜ah last MKN MLM jgn ambil nasi kalau bole dear.... selepas DPT tau ada gula pulak baby nie I dah stop MKN nasi masa waktu MLM...stop MKN makanan ringan,air gula,roti biasa, biscuits,pandai pandailah kita kena jg diri kita Sb ada lg satu nyawa dlm perut nie๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜Šso MLM bole MKN chappathi,roti gandum,nuts,kalau boleh MKN awal tau,tak boleh lewat MKN,And sebelum tidur minum susu tanpa letak gula...jadual makanan nie doc BG tau saya because first time I ada gula dlm darah....dlm app ni pun ade banyak tips makanan dik...so don't panic about sugar,,just relax free mind...plz enjoy your pregnancy ye๐Ÿ’“๐Ÿ’“๐Ÿ’“

Baca lagi
10mo ago

ok dik...๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

1) Makan sebelum pukul 8. Sesetengah orang kalau makan lambat gula pagi akan tinggi. 2) Amalkan suku-suku separuh. Kurangkan nasi, banyakkan sayur. 3) Roti, pasta, mee, bihun semua karbo sama macam nasi. Kena kurangkan macam nasi jugak. 4) Buah memang baik, tapi kalau gula tinggi makan buah selalu mencanak naiknya. So kurangkan buah jugak. 5) Pendek kata kena banyakkan fiber dengan protein untuk kenyangkan perut. Kalau karbo yang banyak memang naik gulanya ๐Ÿ˜

Baca lagi
10mo ago

๐Ÿค—

jaga makan je sis. makan ikut time dan masa makan tu kurangkan nasi, lebihkan sayur dan protein. air manis jgn ambik. kalau lapar in between makan berat tu, boleh makan roti wholemeal, oat, kekacang, buah2an.

10mo ago

ok sis makasi tips nyaaa ๐Ÿฅฐ