Susu formula

#firstbaby EDD saya 29/03.. tapi saya dah prepare semua barang untuk dibawa ke labour room.. baru tadi saya bukak susu formula dutchbaby and transfer masuk dlm container kecil just in case lepas bersalin susu tak keluar or lambat keluar.. But then baru saya perasan dkt packaging tu tulis ‘habiskan dalam tempoh sebulan selepas dibuka untuk kekalkan kesegaran susu’.. tak apa ke kalau saya gunakan susu dlm container tu jugak nanti? ada kesan buruk ke? sebab edd hujung march.. bantu saya 🥺#ingintahu

26 Balas

pasal kesegaran tu sy no komen sbb lain mommies lain cara tapi blh ja sis pergi beli baru nanti. beli yg trial pack je untuk baby sblm keluar susu. bawa je nanti. tapi jgn bagi terang² susukan baby tu kat hospital nanti xpasal² nurse tu petpotpetpot. untuk pengalaman sy yg lepas. sy bersalin kedua kali yg 15/9/23 sy xbawa susu fm. susu badan pula xkeluar selepas bersalin tu. nasib baik dpt balik cepat jadi baby sy cuma berpuasa dri kul 6 ptg hingga sampai kat rumah dan daddy dia pergi beli susu kul 3 esoknya. tapi tu la bila lambat bagi susu baby cepat naik kuning sbb x kencing xberak nanti. kena skill sikit kalau bawa susu ni. harus pro. nurse kat hospital ni bknnya semua baik tlg kita bagi susu kat baby kalau susu badan xkeluar² . kita bagi tau susu xkeluar pun depa buat² ajar je cara pennyusuan bkn ditolongnya bagi susu kat baby tu . selagi xnangis selagi tu x tlg bagi susu. baby sy baik masa lahir xnangis pun xtersusu merengek kejap pastu tidur balik. jadi bagus prepare susu fm siap² . demi kebaikan baby. jgn dengar kata org. rezeki diorang dpt nurse baik hati kalau kena mcm tmpt sy hmm nayaaa noh . berpuasa anak hadoii.

1y ago

Sye stuju dgn sis..stiap orng cre lain2..sye first mom, czer, 6 jam after operation , cube utk susukan anak..tpi susu tk de..cube lar marmet and try segala ilmu yg ade. msih tk de susu plus puting tenggelam, baby mmg mnangis tk puas, dri pkul 1 pgi smpai pkul 5 pgi tk tidor hnye tuk cbe mnyusu. Misi pun dpt yg okay, okay lar tuk mmbantu, klau tak, hnya lalu je.. Biaselar, czer stay lama skit, dan wktu tu brape lama anak tk mnyusu, misi dtg bgi thu cube marmet tu je .smpai rumah sahaja, sye dah mnta husband sediakan susu formula..ksian kat baby nampak kehausan..

Slalu hospital xbg bwak susu formula. Dorg akan force bg susu bdn je. Lau nk bwak sis kene curi2, better bwak cawan yg ada ukuran, buat susu dlm cawan n bg baby guna syringe or sudu tp make sure sembunyi2. Sy bslin bln 12 hritu susu xde baby pun xnk hisap. Hmpir 24 jam baby xdpt susu even dh mntk nurse kt hospital bg susu hspital tp dorg force susu bdn jgk. Mjur ptg tu discharg trus sy beli susu formula. Silapnya sy bg guna botol smpai baby nipple confius n xnk df lgsg susu bdn. Bila susu kluar Sy tpksa pump n msuk botol tuk bg baby. Ptt dr awal bg guna sudu or syringe je tuk elakkan baby nipple confius. Satu lg jgn bg baby lma sgt x mnyusu mcm sy. Sy slmt bslin tghri jumaat n nurse bg susu kt baby slma kt nursery, baby dhntr kt sy mlm tu pukul 10 tp susu bdn xde smpailh esoknya mntk nurse bg susu hsptl tp x dlyn smpaikan babh sy hypo. Mujur x teruk cuma kencing dia bcmpur darah sikit je lps balik rumah hritu.

1y ago

adoii kesiannya baby berpuasa lama. sy pun rasa kesian dgn baby sy. xsampai 24jam tapi kuning naik cepat. baby lahir kul11.47 tgh hari. kul 6 ptg dpt baby sampai la discharge kul 12 tu blm susu² sbb susu badan xkeluar² . misi pun ajar² je cara penyusuan yg btl tapi xbagi pla susu dgn baby. sampai rmh kul 2 lebih baru laki keluar beli susu pas tu dlm kul 3 baru baby tesusu. kesian kan baby kita. dlm byk² benda knpa la susu fm tu x sediakan. ayaaa kesian baby berpuasa.

Sy prepare semua awal jugak. Tp sy xbukak pun plastik susu. Cuma buang kotak. Beli kotak paling kecik je lactogen. Masukkan container kecik jugak lam bag. Nanti kat hospital baru bukak. Sis dah bukak tu sdekah je laa kat sape2.. Sebab baby baru lahir kita xtau dia sensitive macam mana perut dia kan. Jgn amik risiko. Anak 1st sy bawak je susu fm ke hospital, tp sy sorok2.. Nasib bawak sebab sy memang xde susu. Anak melalak nurse sibuk nak suh bg susu, dah xde nak buat macam mana 😌 Dah dengan sakit czer Lg, nak bangun pun susah, sengal jugak. Last 2 dia amik anak sy yg tengah melalak tu bawak p mana tah. Pastu bawak dtg balik dah Siap tido 🙄 kompem2 dia p bg susu botol jugak kat budak tu 😜. Kenyang tido laa, kalau lapar xde nyer nak tido helok jer. Pastu sy bg je susu botol sorok2, nurse Siap pesan jgn bg doct nampak. Dah balik kg, bidan dah berurut pun still xde susu. Pam pun dpt 1oz jer..

Uiii. Jgn buat hal sis bawak FM g hospital. Mau kne petir nnty. Jgn risau, nnty sister akan ajar awak susukan anak. Baby awal2 pun stakat learn nak latch n hisap susu sikit sgt. Nnty nak dlt2 due, suruh husband urut kan blkng bahu, tukang belikat, bawah ketiak bawak ke breast. Insyallah nnty susu sng kluar. Tgk YouTube bljr urutan. Susu FM tu sedekah bagi kat sape2 dlu. Jauh lagi ni. Nnty baby da kluar, if xda susu badan, mintak izin dgn nurse untuk support FM smntara.. nnty bby da kluar baru beli susu FM if breast demand kurang ya. Beli pek kecik je tau Oh ya. Ni Tips saya tapi kena nyorok sikit. If ada breastpump just bawak tu and syringe. Tapi kena nyorok2 sikit n makesure pump tu xda bunyi. Awak boleh guna untuk power pumping dlu risau baby tak minum kan.Da kluar susu baru sumbat mulut baby.

1y ago

Sebab ada stgh nurse mmg ok Sbb memahami ibu2 yg kurang demand susu. Tapi ada yg push2 smpai ibu stress nakkan Jgk exclusive bf. Sama Jgk dgn breastpump ada yg tegur, tapi masa 2nd baby bersalin , 2nd hospital nurse ok siap tnya lagi

pengalaman sy, baby first taknak menyusu.. menangis teriak, puas nurse tolong, tp baby xnak.. tp nurse xkasi susu.. bibir anak sy kering merekah sbb xbg susu.. suara serak gila baby.. sy anak first xtahu apa.. susu ada.. baby xnak latch sbb 3 hari dlm nicu, mungkin sbb dah terbiasa nurse bg pakai sudu or tube or syringe.. anak kedua ni sy bawak je sikit utk spare.. trauma sgt.. kalau susu bdn dah ade boleh marmet je, bg guna sudu atau small cup utk kasi baby.. xperlu bg susu tepung.. anak sy, tiga bulan baru pandai menyusu bdn, sebelum tu struggle pump susu bdn.. hari hari skin to skin.. 🥹 Alhamdulillah dpt susukan dia sampai 2 years..

1y ago

sabar ye sis.. jgn stress stress.. susu tepung ke susu bdn ke, yg penting baby sihat..

ada org ckp, kalau boleh masa mengandung ni jgn fikir susu xde, susu xcukup, jgn beli pun susu formula sbb xnak otak tu set "ala xpe ada susu lain utk ganti". masa awal² mmg susu akan keluar sikit sbb perut baby pun kecil je. susu akan keluar in shaa Allah ikut demand baby. pernah juga hadap kesukaran bf ni, baby xpndai latch, bb kurang menyusu terpaksa pam, dah hampir nak kena bengkak susu, saya stop pam, bagi direct je ikut demand baby, mmg lencunlah baju sbb oversupply, beli pula milk collector, now dah betul² ikut demand baby, Alhamdulillah xkurang, xlebih

1y ago

Sy start 36w dah mnum organik milk booster sbb semangat nak bfkan anak.. sbb ank first dulu dpt bf smpai 4bulan jek.. ank kedua ni memang semangat betul.. sy tanya nurse bleh tak minum organic booster ni awl2.. nurse ckp kalau awak ade semangat nk susukan anak jgn rsau, nanti susu akan keluar.. yg penting semangat kita ade.. 🥰

adehhhhh2 🤦🏼‍♀️. awalnya buka susu tu. takperlu pun standby bawa fm ke hosp. kalau kata susu ibu tak keluar ke lambat keluar hosp ada susu standby. nanti nurse2 kat sana akan ajar cara urut utk keluarkan susu. and lagi satu sentiasa positive ya. ingat baby kita selalu insyaAllah susu ada. jgn stress je. aduh dah membazir pula susu tu. susu kalau dah buka mmg tahan sebulan je. jgn pakai da lebih sebulan. pikir perut anak tu.dah lah fresh from oven lepastu nk bg susu expired. hm sian ke baby.

klau nk bwa boleh je tpi kena letak dlm bekas bagi nurse x nmpk klau nk bancuh2 dlm laci nk bagi dkt baby tutup guna tuala kecik kwn sy la ckp dia buat mcmtu sbb susu x kluar dh buat mcm2 still x kluar dia ckp nseb bwk susu fm klau tak ank lapar . Tapi kna pndai2 cover la . sy ingt sy nnti pun nk bwk susu fm jugak la spare takut ttba xda susu kesian ank lapar nurse bkn nak bagi susu dia xtau yg ank kita lpar .

Tak boleh bawa sis.. Nnt kena bebel.. Macam saya kena bebel siap package kena sita lagi botol susu n susu formula tu 😂 bg je baby hisap.. Nanti lama2 dia akan keluar jugak.. Tapi tips saya beberapa bulan sebelum bersalin tu sis sapu krim nursing butter dr palmers tu setiap hari.. Utk elak nipple crack nanti bila anak menyusu.. Tujuan utk lembutkan nipple kita

sebaiknya susu yg awk dah bukak tu, sedekah la kat org. sbb lambat lg nk tggu hujung mac. takut tak elok lak utk baby minum nt. kang baby sakit perut ke apa, jenuh lak. lg satu, susu fm memg tak dibenarkan kat sesetgh hospital kerajaan. dorg akan galakkan kita utk breastfeed. so susu fm tu awk hanya boleh start bg baby masa kat rumah je..