Susu formula

#firstbaby EDD saya 29/03.. tapi saya dah prepare semua barang untuk dibawa ke labour room.. baru tadi saya bukak susu formula dutchbaby and transfer masuk dlm container kecil just in case lepas bersalin susu tak keluar or lambat keluar.. But then baru saya perasan dkt packaging tu tulis ‘habiskan dalam tempoh sebulan selepas dibuka untuk kekalkan kesegaran susu’.. tak apa ke kalau saya gunakan susu dlm container tu jugak nanti? ada kesan buruk ke? sebab edd hujung march.. bantu saya 🥺#ingintahu

26 Balas

pengalaman sy, baby first taknak menyusu.. menangis teriak, puas nurse tolong, tp baby xnak.. tp nurse xkasi susu.. bibir anak sy kering merekah sbb xbg susu.. suara serak gila baby.. sy anak first xtahu apa.. susu ada.. baby xnak latch sbb 3 hari dlm nicu, mungkin sbb dah terbiasa nurse bg pakai sudu or tube or syringe.. anak kedua ni sy bawak je sikit utk spare.. trauma sgt.. kalau susu bdn dah ade boleh marmet je, bg guna sudu atau small cup utk kasi baby.. xperlu bg susu tepung.. anak sy, tiga bulan baru pandai menyusu bdn, sebelum tu struggle pump susu bdn.. hari hari skin to skin.. 🥹 Alhamdulillah dpt susukan dia sampai 2 years..

1y ago

sabar ye sis.. jgn stress stress.. susu tepung ke susu bdn ke, yg penting baby sihat..