Susu formula

#firstbaby EDD saya 29/03.. tapi saya dah prepare semua barang untuk dibawa ke labour room.. baru tadi saya bukak susu formula dutchbaby and transfer masuk dlm container kecil just in case lepas bersalin susu tak keluar or lambat keluar.. But then baru saya perasan dkt packaging tu tulis ‘habiskan dalam tempoh sebulan selepas dibuka untuk kekalkan kesegaran susu’.. tak apa ke kalau saya gunakan susu dlm container tu jugak nanti? ada kesan buruk ke? sebab edd hujung march.. bantu saya 🥺#ingintahu

26 Balas

Slalu hospital xbg bwak susu formula. Dorg akan force bg susu bdn je. Lau nk bwak sis kene curi2, better bwak cawan yg ada ukuran, buat susu dlm cawan n bg baby guna syringe or sudu tp make sure sembunyi2. Sy bslin bln 12 hritu susu xde baby pun xnk hisap. Hmpir 24 jam baby xdpt susu even dh mntk nurse kt hospital bg susu hspital tp dorg force susu bdn jgk. Mjur ptg tu discharg trus sy beli susu formula. Silapnya sy bg guna botol smpai baby nipple confius n xnk df lgsg susu bdn. Bila susu kluar Sy tpksa pump n msuk botol tuk bg baby. Ptt dr awal bg guna sudu or syringe je tuk elakkan baby nipple confius. Satu lg jgn bg baby lma sgt x mnyusu mcm sy. Sy slmt bslin tghri jumaat n nurse bg susu kt baby slma kt nursery, baby dhntr kt sy mlm tu pukul 10 tp susu bdn xde smpailh esoknya mntk nurse bg susu hsptl tp x dlyn smpaikan babh sy hypo. Mujur x teruk cuma kencing dia bcmpur darah sikit je lps balik rumah hritu.

1y ago

adoii kesiannya baby berpuasa lama. sy pun rasa kesian dgn baby sy. xsampai 24jam tapi kuning naik cepat. baby lahir kul11.47 tgh hari. kul 6 ptg dpt baby sampai la discharge kul 12 tu blm susu² sbb susu badan xkeluar² . misi pun ajar² je cara penyusuan yg btl tapi xbagi pla susu dgn baby. sampai rmh kul 2 lebih baru laki keluar beli susu pas tu dlm kul 3 baru baby tesusu. kesian kan baby kita. dlm byk² benda knpa la susu fm tu x sediakan. ayaaa kesian baby berpuasa.