Saya tak kuat😞

first time mom. sejujurnya saya tak tahu apa perlu saya fikir, apa perlu saya buat. yg saya tahu, saya tak mampu jaga anak sorang2. lagi2 dia masih newborn. bila badan penat, tak cukup rehat, tak cukup tidur, otak pun serabut. apatah lagi bila anak buat hal. taknak tidur. dia senyum pun saya jadi malas layan. saya tak larat nak layan dia nak main. dia nak berborak. padahal org kata kena rajin berbual dgn anak. ini lah masanya utk bonding. kdg2 saya rasa saya ni tak guna. mak yg tak guna. anak baru sorang. tapi tak mampu jaga. bapaknya keje. dia pun kata dia penat. luar keje, balik rumah pun jaga anak sebab saya dah jaga anak pagi. saya pun tak tahu nak mengadu penat dkt dia mcm mana sebab dia pun penat. masing2 penat. dah tak tahu nak aturkan mcm mana. nak suruh dia berjaga malam, esok dia keje. kalau saya berjaga malam, ibarat keje saya tak habis2. 24jam jaga anak. mcm bodohkan. jaga anak pun nak berkira. anak sendiri tu hmm ini kali kedua saya tak dpt kawal marah saya. terlalu penat sampai anak jadi mangsa. masa pertama kali, saya tiba2 tepuk dia kuat2 dalam buai sampai dia terkejut. saya sedih sngt masa tu. sanggup saya buat anak yg tak bersalah tu mcm tu. terdiam dia. dari nangis terus diam. hanya sbb dia taknak tidur. saya yg dah penat ni dgn tak sihat tetap paksa dia tidur. itu la jadinya. hari ni sebab yg sama berlaku. dia taknak tidur. saya buai dia terlalu kuat sampai terhentak ke lantai. nasib dia beralaskan selimut tebal dalam buai. muka yg sama dia buat. dari nangis taknak tidur, dia terkejut, dia diam. anak yg tak bersalah tu tgk saya nangis. hanya sebab saya penat. saya rasa saya tak layak jadi mak. mcm mana kalau takde selimut tebal tu. kepala anak saya terhentak. saya yg buat. saya mak dia yg buat. saya buat anak yg comel tu mcm tu. hanya sebab anak taknak tidur. saya dah tak tahu nak fikir apa. semoga allah sentiasa jaga anak saya. semoga allah sentiasa ada ingatkan saya utk tak buat perkara2 yg tak baik dkt anak yg comel tu. semoga allah beri kekuatan dan kesabaran yg tinggi utk saya. saya nk jadi ibu yg baik. ibu yg tgk anak membesar. didik dia jadi anak yg baik.

1 Balas

Saya pernah rasa masa saya mula2 jadi ibu. Kita jadi gini sebab kita simpan n pendam sorang2… Better sis cari kawan ka sapa2 yang boleh sis bercerita… lagi better suami sebenarnya… Saya pon suami kerja saya dok rumah. Suami selalu cerita hal kerja dia penat la apa la so saya pon selalu cerita saya penat dengan anak2 asyik buat kerja sama hari2 cakap benda sama dengan anak2… bila kita cakap kita akan rasa ringan sikit… rasa puas … orang pompuan ni kena banyak bercakap baru dia rasa okay sikit… Jangan simpan jangan pendam bahaya untuk diri sis bahaya untuk baby bahaya untuk rumahtangga sis… Sebab tu orang kata jadi ibu kena kuat… Ya orang senang kena kuat kena sabar tapi itu la hakikatnya… bukan saja ibu tapi setiap orang kena kuat untuk teruskan hidup… Allah sentiasa bersama orang yang sabar… Saya dah lalui semua tuu… saya pernah rasa… Pengalaman saya kunci dia 1 jaa, kena cakap kena luah kena cerita… tak kisah kat sapa yang sis selesa… Lagi better pada suami… Suami kena tahu tuu…

2w ago

alhamdulilah saya nampak posting sis. saya pon rasa mcm tu jugak.saya pernah tepuk anak kuat2 sbb dia x nak tdo.2x saya buat mcm tu takut juga jdi apa2 dkt bby saya. stiap 2jam nk kene buat susu , tuka pampers laki pulak keje shift malam blik kje dh pnt.bile minta tlg sama je dia ckp dia lagi pnt kdang2 dia pon marah2 bby sbb x tdo dn susah nk handle. alih2 saya juga kene hadap sorang. dh laa saya sejenis tdo pkul 9mlm bgon pkul 6 pagi dn tak boleh tdo siang slme saya hidup. tetibe ada bby yg x dirancang pulak. saya czer so lps balik dri hospital tu smpai laa skarang smue saya urus sndri pantang pon sorang. slalu saya smpai x makan sbb bby xnak tdo so kalau dia tdo hnya atas dada , bile x jaga mkn susu xklua , husband pnye family pulak asik push minta BF ank saya . nsib laa diorng kt luar ngara. family saya pulak tak amik port. mak saya hnya dtng melawat 2x shje spnjg saya berpantang. kwn2 pulak takde dtng ziarah pon.dn saya x boleh buat apa walaupon bunyi skit bby saya akn tjage lp