Burnout..

Dah tau bini penat jaga anak, sengaja makan slow2 sambil tgok anime, malas layan anak. Bila minta ganti jaga anak jap, sikit2 dodoi nak tidurkan anak, padahal anak tu bawa dia main, ni tak, paksa suruh anak tidur. Bila bini cakap penat, minta tolong ganti jaga anak jap, dia cakap bini KUAT MENGELUH. Memang perasaan bini kau ni tak valid pun, takde hak bini kau nak luah perasaan apapun. Kau nak bila bini kau penat, dia diam. Takda hak dia nak meluah apapun. Kau nak mcm tu.

9 Balas

stress lg duduk umh layan ank..kang buat itu xkne slere ank menangis.. kang buat ini aahhh xsuka rupanya nk didukunh sambil main..ingt sng ke.. istilah penat cari duit x sma penat jaga ank ..dgn terperap dkt umh..xde kwn yg boleh d luah..kang over luah buka aib suami plak ...laki g kje yes penat tp environment dy lain .. skrgnya dy boleh gelak ketawa dgn kwn2..ada masa la sblom blik nk hadap family.. sis i feel u.. dh la penat kt umh..laki x menyenangkan mengangkang je keje.. dh tau nk layan anime manjang jgn kawen..jgn buat ank.. pastu asyik mintak puaskan nafsu je..bila x bg mula la merengus konon bini xde nafsu..nafsu apo ko pon xjaga emotional bini.. nafkah bg pon x cukup .kalau cukup alhamdulillah.. semoga sisi terus tabah menghadapi ye.. kalau dy x brubah jgk pakaii cara halus je ..mnyampah pulak rsa dkt kaum adam yg acah2 mcm tu..

Sy dlm fasa ni skrg sis, dlm hati sy mrh mil. Mcm ni ke cara dia bsrkn anak lelakinya. 🤣🤣 yg xde initiative lgsung, mmg kne disuruh je ke bru jln. Bnde ni bkn gender role. Tp mmg responsibility and root cause selalunya household itu sndiri. Sy dh siap2 nk dduk ward biar suami jaga. Rasakan penangan dduk rmh jaga anak. Hahahaha. Sedangkn quarantine covid yg 5 hari pun dia termenung je. 🤣🤣 Tkdenya istilah suami pnat kerja, x boleh nk tolong household. Working is not an excuse, lelaki yg pkai alasan ni patutnya gali ilmu lg tentang how a household should work. Percentage stress di rmh lg tggi drpd yg bekerja. Sy sbg pesakit psy sy tahu n rse perbezaannya. 😅

Sama sgt situasi dgn saya dulu mase anak first bersalin czer semua buat sndri. kesian anak sye dia yg kena marah hari2 sye stress suami mmg xlayan lgsg. sye smpai ambik phone dia ketuk dgn lesung smpai hancur tggl simkad je. susu badan mmg xbnyk kesian anak sye huhuhu. Mmg sye ckp cukup la anak 1. Skrg anak da 5 tahun ada adik 7bulan cukup la tu, suami pun da ok sikit. Mmg kena ckp hari2 nk gadoh pun gadoh la. Kalo ada sorg yg boleh jd tmpt awk meluah awk luah la tp org boleh dpercayai yg xsebarkn & xjudge.

sy macam ni jugak... haritu sy geram sangat,, sy masuk bilik,, biar anak kt luar dengan ayahnya... anak merengek ke apa ke,, sy biar sebab nk suruhh ayahnya jaga.. bila ayahnya marah,, ye sy marah balik.. dia ingat penat dia jerr,, kita tak penat... ada masa memang kita kena lawan sis,, biar dia sedar.. 2,3 kali jugak sy buat macam tu.. alhamdulillah sekarang dah boleh diharap..

laki kau tuu lagi penat cari duit ,nak bagi kau sonang ...apa salah nyee kau jaga je anak ,bagi dia rehat rehat ...setakat keje rumah too boleh buat sambil relek ii ,kalau laki kau keje ,boleh ke buat kerja smbil relex ii ,sambil main fon ,takleh ann kot kene berhenti keje ,atau kena pecat kang kat boss ehh ...

4mo ago

ni confirm jantan yg tulis ... cer kau ganti tempat bini tu.. penat ke tak penat .. simpan sikit bodoh kt anak cucu.. jgn tunjuk sngt .. untuk pengetahuan yg komen biadap mcm ni .. aku slah seorang isteri yg burnout .. tpi aku pilih untuk diam .. aku cuba pham situasi yg kononnya suami penat cri nafkah x prlu jaga anak ... aku jaga ank sorang2.. tugasan rumah aku buat .. dia blik main ngn anak st .. main games n lepak.. tpi apa yg aku dpt ... aku kna tipu hidup ngn suami . dia c*rang .. dan smua masa dia c*rang wktu kerja dan pling bnyak masa wktu blik kerja... sbb apa yelah free kn ... wktu tu bini x kcau dia .. dia x prlu jaga anak smua bgai ... ada bnyak masa knnnnn😏 jdi aku tak setuju hanh komen mcm ni .. bgi aku anak tu tnggungjwab bersama.. dh buat anak sama2 .. pstu dh lahir tnggungjwab jaga anak lepas kt bini ja.. suami x bleh sbb sibuk cri nafkah😏 lagi satu nk tnya ..awak ni berkhwin x .. awak pi kursus khwin tak .. ustad x bgitau ke tu tnggungjwab sama2 n yg pli

sy fhm sis. smoga sis kuat. sy pernah rsa gak. lama2 sy mmg mintak tolong trus je. xde dh nk kias2. lama2 fhm. klo utk tmbh ank hold dlulah klo dpt suami cmtu. blh mental bini klo sama je peel

Sama mcm sis. Tapi saya straight to the point je marah dia. Tk guna nak takut dgn org mcmtu nnti makin dia naik kepala. Kita kuat

saya dlu mcmni . smpai skrg saya dendam saya tknak ada anak dah ckup sorang je kalau perangai suami mcmni . 😢

4mo ago

Haaa kita sama sis, sy mmg dh stop at sorang je sbb tgk suami mcm tu.

saya yang husband tolong pun rasa penat. apatah lagi tak di tolong. apa yang sis rasa tu sangat valid.