Anak demam

First time baby demam. Apa tips untuk turunkan suhu ye? Tau tuam je.

Anak demam
91 Balas

comelnyee diaa .. baby bpe bulan 😍❤ .. rajin je tuam dahi betis ketiak dia sis pakaikan pampers je baju dan seluar tkyh pakai ... ada 1petua saya sendiri amalkan memang menjadi ambik asam jawa ramas dalam air suam pastu air dia tu sis sapu keseluruhan badan baby dari kepala ke kaki rajin2 letak inshallah nnti cepat reda demamnya .. anak2 saya semua buat mcm tu 😊 . tapi klau lebih 3hari tk kebah2 juga bawak perhj klinik ye .. semoga baby awak cepat sembuh

klu panas sgat sis bukak je bju dia xyh pki bju pon xape.. jst tutp dade dia gn kain.. bsah kn kain dgn air perah jgn kering sgat.. sedp2 je.. klu nk lgi bst cube buat gn asam jawa lumur 1 bdan.. agk masam la bau nya.. tp asam jawa meyejukn badan.. bolh sis tido dgan lena jugk... mcm ank sy klu dmum 39c 2x hero sy .. mmg kne mndi kn + lumur asam jawa.. alhmdulillah.. mulakn dgn bismillah

4y ago

Sy pun buat mcm ni klu Baby demam,cepat surut panasnya, memang pakaikan baju langsung

Basahkan kain dan lap bahagian perut ketiak dan belakang leher. Utamakan pelipat2 juga terutama belakang lutut.. sy xkan letak kain atas kepala anak tp utamakan bahagian perot.. perot punca panas naik.. belakang leher pula saraf tunjang... bg dia berkipas lagi2 lepas bg ubat dan pakaikan stokin utk panaskan kaki sentiasa

Kalau sya , anak2 demam dari baby , saya buat stokin cuka apple . tuang 1 penutup cuka apple dalam 1 mangkuk air (cuka apple tu sikit je guna) rendam stokin baby, perah dan pakaikan dan lepastu ambil 1 stokin kering pakaikan sekali kat luar. Esok pagi ank berak kentut2 dan sihat demam .

Kalau sayaa . Sayaa rebus telur . Dah rebus tu sayaa letak ngan kain buat macam bunjut tuu tapi telur tu suam ah jangan panas sangat . Lepastu tuam kat badan baby . Panas tu pindah kat telur . Nanti telur tu berubahh sebab panas pindah kat telur tuu .

Klu panas sgt tak perlu pakai baju, monitor suhu, bg ubat paracetamol 4,6 or 8 jam sekali, selagi dia minum or mkn ok then tak perlu risau. Mcm anak sy tonsil pun smpai demam panas, doc suggest bg mkn mende sejuk mcm yogurt n mkn antibiotic

Balut dgn tuala lembab² di badan dan dahi... Yg penting bawah ketiak baby... Bgi minum ubat yg di bagi dri klinik... Ank² sya semuanya mcm 2.. Sbb kena elak dri kena sawan klau badan panas betul...

.. anak saya bru2 ni demam, suhu badan tingg.. what i did is, saya lap2 badan dia anx kpla dgn air asam jawa campur air suam.. infairness, kebesokan anak saya dh xde dema lgi.. alhamdulillah..

nurse dan doktor pesan kalau anak demam kerap lap atau mandikan anak . supaya suhu cepat turun. insha Allah memang akan turun dengan cepat . usaha semoga Allah permudahkan

tuam dengan air asam jawa , takpun bsahkan towel dgn air asam jawa pstu ltak towel kt bwh ketiak .. mak sy slalu buat mcm tu sjak dri sy kecik lg .. mmg berkesan sgt2