Haii mom sape sini ada tekanan darah tinggi ,mcm mne mom atasi

First mom ,pleasa info

1 Balas

sis try kawal pemakanan dulu. jgn makan makanan berproses,semua jenis makanan dlm tin,junk food,sosej nugget semua tu jgn makan. masakan kurangkan garam,gula dan msg. banyakkan minum air 0,tidur awal dan kerap bersenam ringan. try sebulan 2 dulu. pastikan sis ada mesin bp dirumah. check 2 hari sekali. kalau sis dah buat,boleh tengok mesti ada perubahan walaupun sedikit. try la sis. sy dulu ada GDM,sy beli glucometer utk pantau gula sendiri di rumah. beberapa bulan selepas bersalin,ada sekali kepala sy sgt² pening. sy terus ke klinik,bila check bp,170/100. Dr suruh sy pegi klinik check bp 2 hari sekali selama 2 bulan. sy buat mcm yg sy tulis di atas tu,Alhamdulillah bp sy normal balik dan sy tak perlu makan ubat tinggi darah. asbab tu juga sy beli mesin bp utk check bp kendiri.