Rezeki Tuhan

Dulu aku selalu marah kt mak ayah yg dah tau miskin, tp masih beranak pinak. X reti2 nak pancut luar. Tp bila tau betapa susahnye nk dpt zuriat, keguguran... baru aku tau, semua itu atas kehendak Ilahi... Mcm mak aku, dah siap ikat, tp atas kehendak Allah swt, bleh ikatan tu trbuka n mengandung lg. SUBHANALLAH. .. betapa selama ini aku memperkecilkan rezeki Yang Maha Esa... Nilai ilmu kita ada sbg hamba amatlah cetek. X sebesar zarah pon. Sesungguhnya kita hanya mampu merancang, Allah jua yg menentukan. Kun Faya Kun. Wallahualam

2 Balas

Betul tu mommy. Semua atas rzki yg Allah bagi. Sbb tu bila kita dengar org mengandung or anak ramai jgn laa diperlekeh kata tak merancang or x pkir anak2. Sbb semua tu bkn kita yg tentukan. Even pon laa kita ni merancang, mkn laa pil beribu biji pon, suntik laa perancang berjuta kali pon, klau Allah dh tulis itu rzki kita, tetap akn jdi rzki kita. Sebaliknya mcm tu jgk. Tak merancang laa mcm mna sekalipon, usaha laa byk mna sekalipon utk dptkn anak, klau allah kata bkn rzki kita, kita xkn mengandung jgk. Sbb tula sya malas nk layan bila ad org dgn bangganya kata dia dgn suami merancang xnk anak rapat2 & kbtulan mmg Allah dh tulis rzki dia pon anak jarak. Seolah2 dia & suami yg tntukn semua tu. Semoga kita dijauhkan dri perasaan riak cmtu

5y ago

Kekadang kita lupa, kita nk main peranan tuhan. Nauzubillahiminzalik

Betul tu. Dalam hal zuriat ni kita hanya mampu merancang, tapi Allah yang menentukan rezeki kita bagaimana.