Anak taknak makan bubur

Hi mom sekalian, anak saya umo 6bulan lebih, so saya dah cuba bagi bubur masak guna beras sumo dan campur evo, tapi dia menolak. Kalau suap nestum cerelac tu kemain laju makan sampai marah kalau lambat suap, tapi kalau bubur biasa dua suap dah xnak. Adakah saya salah buat bubur? Mintak tips nya sekali 🥺🥺#firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing #6bln

5 Balas

sbb nestum tu ada gula/garam. even packaging ckp no sugar no salt, jgnlah percaya sbb tu produk yg dibuat utk pelbagai umur. bubur kosong kita tu mesti takda gula garam tu yg baby tolak. sbb tu awal2 kena perkenal bubur kosong tu, 4-5 hari tambah ayam/daging, sikit2 slow2. kalau bg yg berperisa tambahan ni mmg dia takmau lah benda lain.

hi mommy, mungkin boleh bagi baby main dengan bubur tu sikit. bagi sudu. untuk baby explore main2, pastu try suap (⁠◕⁠ᴗ⁠◕⁠✿⁠) kalau boleh, elakkan nestum. lebih kan real food. baby ni kita mmg kena banyak try & error.

awak mmg intro nestum dulu ya dkt baby before intro plain bubur. if awak mmg intro nestum dulu mmg baby awak akan reject bubur.. sbb nestum dah ada perisa.. bubur yg awak masak tu xsalah..

klau dia suka yg manis ada rasa , awk try lh bt bubur cmpur sayur dgn buah buahan... bgi yg ada rasa dan mesin halus... klau ok bru bgi bubur biasa

hi, first food bagi bubur atau nestum?