6bulan taknak makan

Hi saya nak tanya normal ke kalau baby umur 6bulan tengah gatal gusi dia taknak makan sangat? Tapi menyusu badan nak. Normal ke ye? Bila saya nak suap dia makan dia marah dia macam geram. Normal tak ye?

1 Balas

Normal, sebab tak selesa kan. Baru mula makan ke? Cuba bagi buah sejuk atau teething. Pastu try lap gusi dia dengan air suam. At the same time, keep on try bagi makan. Tapi kalau dia taknak jangan paksa.

2y ago

Takpe, baru permulaan kan. 6 bulan masih dalam phase pengenalan kepada real food, & susu ibu masih keperluan utama. Keep on offer. ✅️ normal anak makan sesuap dua untuk yang baru nak belajar makan. ✅️ normal bagi anak yang sedang lalui fasa tumbuh gigi,meniti,merangkak,berjalan makan sesuap dua. Sikit ke? Maka tambahkan kekerapan anak makan. ✅️ anak loya/mual/macam nak tercekik itu adalah gag refleks. Luangkan masa untuk baca beza gag refleks dan tercekik. ✅️ normal anak tak sihat tak lalu makan atau makan sikit. Info saya dapat di facebook group, Happy Baby Foods Malaysia.