helppppp

Dh seminggu lebih melahirkan baby girl... Tpi air susu masih kurang... Ade cara tak nak banyakkan susu badan???

65 Balas

Kalau mindset kata susu kurang, mmg betul2 akan kurang. So kene stay positive. Jangan di tengok susu cukup ke x. Bagi je direct feed bila baby mahu. Jangan dipicit breast nak tgk ad susu atau x. Hisapan baby lagi power dr kita picit. Hisapan baby mampu rangsang pengeluaran susu walaupun mula2 xkeluar. Atau keluar sikit. Pakar laktasi kata, xperlu banyak tapi janji cukup. Sbb allah ciptakan kita ni susunya sesuai dgn keperluan bayi kita. InsyaAllah

4y ago

Happy breastfeeding 💪

Sis. Baby baru lahir keperluan dia sikit je. Google saiz perut bayi. Saya dulu pun mcm sis jgk. Sy siap kena pam setiap 2,3 jam lagi sebab anak tak pandai hisap. Mungkin da nipple confuse. Tp sejak dia 40 hari dia da pandai menetek. So okay la. As long as kencing berak dia ok. Berat naik ok. Cukup la untuk dia. Mindset kena sentiasa positif ok? Susu kita ni memang akan ikot demand dan keperluan dia.

4y ago

Tq sis

Klo Saya ,Saya minum air susu/Milo suam .. tk lama lps tu ..mmg susu rasa penuh .. lain org lain petuanya ..Ada yg minum sup lobak putih ,Ada yg minum soya .. ni yg Saya dgr dr pengalaman kwn².. lg satu klo dlm pantang tk minum air pn blh jd penyebab air susu kering .. btl atau tk Tak pastilah ,sbb lain org lain pengalamannya

Jangan risau jangan kalut. Bagi je kat baby. Baby pandai control sendiri keperluan dia. Dia lapar dia akan mintak susu lagi. Bagi je ye sis. Cuma kalau dia tak susu lebih 2 jam tu yg kita kena kejut dia utk susu. Jgn risau sgt tak cukup susu. Nnt stress lagi susah susu nak keluar. Positif je k 🤗.

4y ago

Tq sis

Mmg xbyk kot sb perut baby kecik lg.. Bg je baby hisap.. Lama2 byk la tu.. Try tuam keliling susu tu smpi dkt bawah ketiak.. Kdg2 saluran tersumbat ke apa kan.. Rajin2 jg urut.. Minum air suam.. Pastu positifkan diri "air susu aku cukup byk utk anak aku.. InsyaAllah cukup.."sambil urut2..

4y ago

Tq sis

Mind set.. Jgn asik ckp susu kurang.. Mase keje hospital wad ibu bersalin.. Byk ibu2 asik ckp susu kurang minx nurse bg susu formula.. Kne set minda.. Ptut niat dr semasa hamil nk bg susu untuk ank.. Klo ad sesiapa pndai urut.. Minta urut untuk tmbah susu..

4y ago

Ni pun betul juga . Sye masa mengandung niat dlm hti ckp nk susu ank . Alhamdulilah susu mmg meriah bju hospital pun sehari berapa kli tukar masa tu . 😅 tpi sye ada juga amalkn kurma dll iktihar bgi byk hihi

😀 Dulu saya pun selalu sangka, susu saya kurang. Tapi rupanya memang diawal kehamilan susu memang cukup² untuk bayi. Dan pertambahan susu badan lebih terangsang apabila bayi kerap menyusu. Stay calm ye ibu.

Sis ada minum susu utk ibu nursing/breastfeed tak... cthnya mcm anmum lacta...insha Allah membantu tambah susu... selain tu cuba selalu makan sayur lobak putih.. dan minum air pun kena byk jugak..

Sy pn susu x berapa meriah... Positif je.. Wlau mil asyik ckp baby x ckup knyang lah ape la.. Siap nk suruh bg air masak.. Sy tetap bg susu bdn.. Xbyk.. Tp insyaAllah ckup utk baby..

Kdg2 kite rse susu kite sikit, tapi baby kenyang dan puas. Nk tau cmne,,melalui kekerapan mmbuang dy dgn kenaikan berat bdn. Tp if btul kurg, cuba mkn kurma, bykkan air msak..