Gejala Dan Tanda Demam Campak. Bahaya atau tidak?

DEMAM CAMPAK @ CHICKEN POX. Penyakit demam campak biasanya berlaku kepada kanak-kanak. Ia disebabkan oleh virus measles dan ia seringkali disertai dengan jangkitan pernafasan dan ruam pada kulit. Kebiasaannya, pesakit akan mengalami demam biasa. Selepas 10 hingga 12 hari, pesakit mula mengalami demam suhu tinggi, sakit otot, batuk, selsema, sakit tekak. Mata pesakit juga berair dan sensitif kepada cahaya. Demam suhu tinggi juga akan dialami ketika ruam campak timbul. Semoga bermanfaat🥰 *NOTA : LIKE & IKUT POST ini sebagai rujukan masa hadapan.

Gejala Dan Tanda Demam Campak. Bahaya atau tidak?
3 Balas

saya masa pantang haritu kena campak. umur saya 24 tahun baru kena campak😅. doc pun hairan masa kecik xprnah kena ke. Entah kena jangkit dr hospital kot. sebab ulang alik cek jahitan. Terpaksa kuaranti seminggu dlm bilik, sedih tak dpt pegang and Susu kn baby. saya belum sembuh sepenuhnya baby pulak yg kena. baby baru 28 hari. bermulala berkampung kat hospital selama seminggu. byk dugaan cabaran masa ni. Alhamdulillah sekrg smua sihat.

3y ago

Ya Allah. Alhamdulillah dah sihat kan. tapi memang macam Tu puan. kadang orang lain tak ada simptom pon, tau tau Kita terjangkit

TQ sharing♥️ dugaan baby Fabian Kena campak masa 2bulan..mmng mcbr.. 💪

👍🏻