Tips Untuk Demam Campak

Anak saya 8 bln kena demam campak. 2 hari pertama demam panas suhu naik tinggi. Lps dah kebah, baru timbul ruam campak. Ada tips cepat baik demam campak ni?

5 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sehari dua dia hilang sis. Cuma sapu calamine lotion je bagi anak rasa selesa sikit. Anak saya pun kena masa 8 bulan, demam dan ruam lepas kebah. Tapi masa checkup saya bagitau kat nurse, dia kata tu demam viral, bukan demam campak lagi. Kalau demam campak dia time demam tu keluar ruam dia sekali. Kalau demam dulu dah kebah baru ruam naik tu demam viral.

Baca lagi
11mo ago

Kalau pegi klinik dia akan bagi panadol dengan antibiotik sis, dengan calamine lotion untuk sapu ruam yg naik. Selebihnya kita kena kawal suhu supaya tak terlalu tunggi, jerlum selalu dan tekap dengan kain basah. Biar tak pakai baju. Supaya panas dalam badan cepat kluar.

Bb sy kna umur 4bln...sy bg sikit2 air kelapa yg Suam2 dan elakkn bb dr kna angin..bg pkai tgn/slr pjg..kna rajin lap bdn bb je..klu bf ,ibu kna pantang dr mknnn gtl n bisa

ank sy tgh alami skrg...sy kompres la biar suhu xnaik bg ubt dmm,mndkn shri sekali je,mkn dikit2 bubur mskn peti bg sejuk,susu&air kosong jgn kurang..kn dmm tkt dehidrasi

ank sy tgh alami. lepas kebah demam terus naik ruam merah. ank aktif happy. ibu rasa down nk nangis. 1st time. ank sulung plak.

tuala basah kan letak kat badan baby