Contraceptive ?!

Dear mummy.. betul ke makan pil perancang, guna alat iucd/implan atau cucuk perancang keluarga boleh cenderungkan kita untuk jadi gemuk? Please give your opinions.. 🙏#bantusharing #advicepls

6 Balas

Sy ada pnglmn suntik perancang dgn pil (pakai asing masa). Suntik perancang x ssuai dgn bdn sy, sy akan period spnjg 27hari dlm sebulan, means cuma 3 hari shj bersih. Mana tahan kan darah keluar spnjg 27 hari sebulan Lps tu sy mkn pil perancang. Alhamdulillah spnjg 5 y+, berat sy dlm normal BMI. Perancang jenis mkn sy tpksa tukar bbrp kali sbb ada yg x ssuai dgn sy (muntah, mual, jantung berdebar, vertigo, kulit badan jd sensitif dan gatal, kepala tiba2 berkelemumur tahap berair gatal dll), dlm 2-3x doc tukar baru jumpa yg ssuai dgn sy ❤️