Contraceptive ?!

Dear mummy.. betul ke makan pil perancang, guna alat iucd/implan atau cucuk perancang keluarga boleh cenderungkan kita untuk jadi gemuk? Please give your opinions.. 🙏#bantusharing #advicepls

6 Balas

pil dan implan biasanya halang proses ovulasi berlaku, dgn kata lain ianya mengandungi hormon manakala alat iucd tidak mengandungi hormon. kebarangkalian utk jd gemuk adalah bergantung kpd tindak balas tubuh individu tersebut, sy pernah menggunakan pil perancang dan implan semasa sy sambung study ke pringkat yg lebih tinggi, sy tidak mengalami masalah peningkatan berat badan yg berlebihan.....bmi sy masih lg berada dlm julat normal, yg pasti semasa sy mengamalkan pil perancang jenama jasmine struktur kulit sy mjdi sgt bagus..... kalau penggunaan alat iucd sy x pasti sbb sy x pernah guna

Sy ada pnglmn suntik perancang dgn pil (pakai asing masa). Suntik perancang x ssuai dgn bdn sy, sy akan period spnjg 27hari dlm sebulan, means cuma 3 hari shj bersih. Mana tahan kan darah keluar spnjg 27 hari sebulan Lps tu sy mkn pil perancang. Alhamdulillah spnjg 5 y+, berat sy dlm normal BMI. Perancang jenis mkn sy tpksa tukar bbrp kali sbb ada yg x ssuai dgn sy (muntah, mual, jantung berdebar, vertigo, kulit badan jd sensitif dan gatal, kepala tiba2 berkelemumur tahap berair gatal dll), dlm 2-3x doc tukar baru jumpa yg ssuai dgn sy ❤️

tgk kesesuaian badan masing2 tp rasanya most contraceptive yg ada kandungan hormon akan buat water retention dlm badan.. sbb tue badan cpt naik , susah plak nak turun.. tp sya guna pill jenama yazmin , so far ok.. badan x naik kecuali nafsu makan membuak2 lps tue x exercise.. mmg akn naik laa walaupun xmkn perancang 😅

Kecuali iucd ia tiada hormon. So, tidak akan buat kita gemuk. kecuali, kuat makan😂

sy tye doc, doc kte x. kita je yg sedap makan 😅

bergantung pada badan juge