Luahan Hati

Dear mommies to be. Its my first time pregnancy. Dulu before pregnant memang ada anemia dah pernah masuk darah and ada tekanan darah rendah jugak. Saya juga ada masalah sukar makan. Maksud sukar makan ni saya memang susah nak makan banyak and makanan yang saya suka pun biasanya limit tk banyak pun asalkan makan. Berat before pregnant pun 43. Now saya pregnant 8w+- baru, tp since 6w start alahan teruk dan pernah masuk air dua kali dh bulan ni. Sayaaa stress sangat sangat sebab keliling semua cakap saya tknak makan padahal dorang nampak yang saya dah paksa makan tapi muntah balik??!!! Dorang ckp saya tk kesian ke dkt anak, dorang tk tahu ke saya stress sbb kesian dkt budak ni nak dapat khsiat mcm mana kalau saya makan pun keluar balik. Saya dh cuba mcm mcm dah. Bubur, juice buah, nasi, roti, benda benda yg saya suka dulu semua jadi tk suka sampai tengok pun tknak. Saya sampai muntah dalam keadaan perut kosong, suami ckp muntah acid lah tu sbb perut kosong, padahal saya makann dalam kuantiti yang sedikit tapi saya cuba kerapkan ! Dan saya tahan muntah ye. Saya bertahan selama yang boleh. Saya makan ubat tahan muntah pun tk menjadi. Saya cuma perlukan kata kata semangat sebab saya dah hilang semangat. Saya dh penat. Sekarang pun hb saya 9. Saya fedup dengan diri sendiri. Kenapa saya mcmni.

2 Balas

Hi sis. Soo sorry to hear what you’ve been through. Saya faham sgt apa yg awak rasa. Saya share sikit eh pengalaman saya. Dari bujang lagi saya anemic & tekanan darah rendah. Hb dlm range 9 je. 4 bulan before pregnant pula, saya dijangkiti covid. Saya hilang deria rasa&bau. Lepastu deria saya makin jadi distorted. Dulu nak makan tolak batu kayu je, lepastu byk sgt benda tak boleh makan. Padahal tu belum pregnant, tapi effect covid. Byk dah turun berat. Lepas pregnant, alahan teruk sgt mcm awak. Jadi makin susah nak makan, bau/makan apa pun muntah. Berat saya turun sampai bawah 40. Mmg tak larat sangat time tu. Saya cuma boleh makan buah/sayur je hari hari. Syukur gak saya boleh minum susu. So tiap pagi malam saya minum anmum lebih scoop sbb nutrition tak cukup dari makanan. Hb jangan cakap laa mmg rendah. Bila nak masuk 2nd trimester baru makin ok. Nak kata selera ada tu, tak jugak. Tapi saya cuba jelah cari makan apa yg kena dgn tekak. Ada je drama muntah tp dah kurang. Mmg rasa seksa, fedup dgn diri. Down sgt asyik nangis sendiri. Tapi nak tak nak saya cuba jugak kuatkan diri. Syukur suami selalu yakinkan yg saya boleh go through semua ni. Situasi kita mmg tak sama. Tapi you’re stronger than you think. Allah takkan uji kalau kita tak mampu. Pedulikan apa orang kata. Kita dah cuba kan. Bukan takde usaha. Kita cuba kuat untuk diri dan penghuni rahim kita ok. InshaAllah all will be better soon 💪🏻🌸

2y ago

Thank you sis 💗

Redha, syukur dan sabar hadapi ujian kehamilan, puan. u can do it.💪💪💪 Saya pernah down sbb tak selera makan dan alahan bau.. lepas tu saya cari panduan ibu hamil dlm islam, keluarlah PDF drpd Majlis ugama Sarawak. Perkara pertama yg saya baca ialah redha. keluar drpd individu2 toxic. dekati individu yg menghargai puan. cuba bertenang dlm hadapi ujian, puan kan bakal jadi ibu. senyum sikit.... 😊🥰