Apakah tanda-tanda darah rendah semasa mengandung?

Voice your Opinion
Terlalu cepat berasa letih
Kerap pening atau pitam
Mudah rasa berdebar-debar
Kerap berasa sesak nafas
Kulit muka, bibir, atau tangan kelihatan pucat

1159 respon

17 Balas

saya masa mengandung anak 1st, hb 10.5 je.. makan maltofer, masuk venofer, minum jus mamariam semua x menjadi.. last² saya minum glucolin glucose baru cantik hb.. sekarang pregnant anak kedua, saya teruskan minum glucose tu.. x bukak buku pink lagi, harap² nnti hb cantik la

saya drop 10.9 huhuu mula buka buku elok ja lepas masuk 16week drop terus .. maybe saya tak biasa makan zinkofer kot sebab dulu masa anak pertama saya makan ubat yang 4jenis tu .. so misi tukarkan dah ke 4jenis ubat tu harap2 minggu depan hb boleh naik balik ..

2y ago

@cahaya ubat 4jenis ada iron tablet warna coklat , vit b complex , ascorbic asid dan folic asid

bukak buku 11.5 masuk trimester ke-3 drop 8.9 😭 sekarang tengah inject im inferon untuk 7hari. ya Allah, sakit nyaa. anak first pun inject im inferon untuk 10 hari. mungkin time mengandung memang jenis kurg darah.

2y ago

hb sy makin ok lpas tukar ke iberet..masa awl prgnant mmg muntah bila mkn iberet,zincofer,obimin..nurse tukar maltofer baru stop muntah..bila masuk 24w,sy try mkn iberet smula alhamdulillah dh x muntah n hb naik jd 11.6,ni dh masuk trimester ke3 harap hb mantain dan x drop dh..skang ni tgh pening dgn berat yg naik mendadak plk,sblm ni hb yg merah,ni berat plk yg merah😅

semua di atas. memandangkan saya ada carrier beta thalassemia trait, waktu 19w saya kena masuk darah, waktu 26w3d hb 8.87 je.. nnti nak kena masuk darah lg harapnya

alhamdulillah. saya tidak mengalami masalah darah rendah ketika hamil

saya pernah kena ni selalu sgt Dan jugak darah keluar Dr hidung

semua di atas sy rasa.. dah makan ubat kk masih lagi 10.6..

2y ago

betul. sbb sy makan jambu batu hari² baru hb naik

saya pun 9.3 jak..skali try mnum jus delima.. skg dah 12

2y ago

tu yg saya screenshot.. sya beli di shopee jak, and ubat NewObimin..

ubat kk dh mkn. masih statik hb. 10 sahaja 😩

saya drop dari 11.9 ke 10...