Bagaimana nak hilangkan kembung perut bayi?

Dah sapu minyak tyt,urut perut, tepuk2 belakang bg sndawa,bedung,tuam slpas mandi,tp mlmnya masih kembung juga.ada lg ke petua lain?boleh syare.

2 Balas

maaf bertanya, mcm mana puan tau bby kembung ye? sbb klu ikut ape yg sy tau, susah sbenarnya bby nak kembung, klu dia menangis time mlm, siang bby boleh senyap n tido lena, biasanya bukan sebab kembung, tpi sbb baby belum biasa dgn suasana sunyi waktu mlm.. dia jadi takut and menangis.. klu begitu, puan kena cuba belajar dari mana2 page tntg bayi, atau boleh cari consultant bby utk handle baby.. tapi andai kata bby puan siang mlm menangis, serba x kena, minum susu pun susah, mmg puan kena rujuk doc .. risau mmg baby kembung, tu yg menangis x berhenti2.. moga sihat2 aje babynya ya.. 😘

3y ago

klo xkembung,berak setiap hari & sendawa bila habis mnyusu..klo kembung bbrp hari dia xberak & xsendawa lps mnyusu..perut pun keras..sbb tu dia mnagis & bila mnyusu dia luahkan/muak dgn byk

Kalau susu badan, boleh tgok balik ibunya makan apa. Kurangkan mknn berangin. Kalau susu fm, pastikan puting susu tu anti colic. Tapi hal kembung ni normal je bagi baby, kekdg baby tak kembung pun tapi ada benda lain baby tak selesa. Baby nangis ni kita tak tahu puncanya, so kne jd ibu uji kaji, semua kne try n error.