Tips mudah bersalin

Dah masuk 3rd trimester, 1st baby. nak mintak tips & share pglaman mummies2 out there mcmna nak senang bersalin or any petua (like they said its very good mnum air kelapa at this phase) jom share story mummies2!

8 Balas

minum air kepala bkn tok mudh kn brsalin sis tpi tok bg bby kelua nt bersih je . kerak2 kt kepLa pon xd . tu je sis . tips dy mst nk dkt2 brsalin ni yg memudhkn kita brsalin kne bnyk brjln sis . brjln bnyk mmg memudhkn brsalin . lps tu jgn lupe doa memudhkn brsalin . jgn trlalu gemuruh semase brsalin . fikir baik2 je smoge lncr . sbb klau kita trlalu gemuruh tkot janin pon jdi nk xnk je kelua . skit contraction mmg lame2 xthn tpi jgn mnjerit2 mse dlm LB sbb bole kurg kn tenaga nk meneran nt sis . lps tu bole amal kn mlakukn hubgn brsme suami dgn lebih kerap mse nk dkt2 brsalin . uhuhu smoge semua ny selamt n d prmudhkn ye 😊

5y ago

ye same2

Bykan bgerak.. saya jenis yg xbole ddk diam even tgh preggy pn tetap kemas rumah..and kat opis pn sm saya salu bgerak..smpaikan ada yg advice suruh bykn brehat tp kdg2 tpksa juga bgerak sbb xsuka arah org lain..dh nak masuk mgu ke 38 sya bsalin terbesalin.. contraction menyerang selama 6 jam sblom bsalin..tp contraction yg btol2 sakit 1 jam sblom bersalin..4x push baru baby kuar amik masa bpa minit juga nak push sbb sya xpndai push kepala baby kluar masuk..sya first time mum..nseb dokter dgn nurse fhm..dorg bg smgat.

Mnm air kelapa di trimister 3 sgt baik supaya bby yg lahir nnt bersih, air kelapa byk kebaikkan pada kesihatan. Sya pun mnm air kelapa seminggu sekali start kandungan msk 7bln. Kalau xde mslh darah tinggi n diabetes, badan ckp vit, bersenam dan jaga makan, pasti senang melahirkan. Sis boleh search kat youtube cara mudah melahirkan.

5y ago

seminggu skali ye sis. wahh kena start mnum la ni tp klu mnum 1 gelas je bole kn.

Yess! Air kelapa masuk 6m keatas better minum dah. Beli yang ori punya. Saya rituh sekali sehari. Baby pon keluar bersih. 34w keatas kerap bersama suami. Air suami tu original air selusuh orang kata. 😇 plus lepas bersalin suami kena usha sis dari jauh je 😅

5y ago

Bagi saya sama je. Ada bajet lebih boleh je. Saya rituh makan jugak sebab ikut orang. Hehe sudahnya Tuhan kata saya ditakdirkan czer. Taktau nk review cane 😅minum air kelapa tu anak jadi bersih. InshaAllah.

banyak bgerak pun bagus...saya esok nk jumpa doktor last appnmt sblum tu satu mall saya jalan...ikutkn x larat..tuptup 3cm terus masok wad ..terus bsalin...bab makan minum saya tak pasti...tapi bykkn bzikir insyallah mudah urusan bsalin...take care ya mommy

5y ago

okay sis doakan ye. 😘🤲🏻

sa hari tu bnyk2 kn sj jln kki..p mna2 jln kaki..masa sa mau beranak subuhnya tu ada tnda2 direct p labor room,bukasn da 3cm..lbh krg jm 7 lbh kna cek lg..6 cm da..11.50 sa mlhirkn baby girl..

Banyakkan berjalan sis..

Buat urutan perinium