21 hari berpantang

Dah 21 hari berpantang. Tapi kenapa luka jahit belum lega. Saya bersalin normal. Saya tngk mcm ada nanah. Tapi bila suruh nurse tengok nurse ckp semua okay. Ada yg jadi mcm saya tak? Stress fikir kenapa luka tak lega lagi

4 Balas

luka sentiasa kering x ? pad selalu tukar x.. rajin2 sapu ubat pada luka.. mkn oren.. mknan yg kaya protein.. minum air kosong bnyk.. blh juga bergerak ckit² berjln dlm rmh bg melancarkan peredaran darah disitu..luka klau ada bau busuk & nanah itu x normal.. sy sebulan baru betul² x ada rasa sakit lg pada luka.. luka untuk sembuh sepenuhnya luar dlm ambil masa lebih kurg 6weeks.. sama juga dgn proses pengecutan rahim..klau berak cuci betul² takut ada tertinggal kesan najis melekat disitu..

2y ago

selalu kalau syg keluar bilik air mmg saya akn lap bahagian luka tu ataupun biar kena angin bagi kering. pad pon kerap tukar jugk. tpi saya tngk luka ada perasan mcm ada nanah. pastu still rasa sakit walaupun dh 21hari. saya jd risau sbb tnya kwn kwn semua ckp 1-2minggu dh boleh lega tpi saya tak lega lega. jd stress asyik fikir tkut jd jangkitan atau apa apa

Saya hari ke 27 pantang baru benang start reput, padahal hari ke 14 jalan dan duduk dah selesa sangat. Awak tak rasa lega yg macam mana ? Bila jalan atau duduk rasa sakit ?

2y ago

bila jalan dan duduk dua dua rasa sakit. lepastu saya perasan mcm ada nanah kat luka tu. tpi mintak nurse cek dia ckp semua elok. tpi saya still rasa risau tkut benda tu tak normal atau jd jangkitan

mcm sy kot melecet tu rasa pedih2 sakit.. luka jahit okay jee.. awk try beli ubat sapu skali sgn antibiotik

2y ago

sy guna fucidin, beli kat farmasi..

ada rasa pedih ke? ..mungkin daging lebih tu belum kering ..

2y ago

rasa mmg daging lebih tu ..sy haritu pon rasa pedih ..risau ingatkan luka koyak balik ..sy mtk tlong kakak yg tgokkan ..tapi luka nye tak koyak cuma ada daging lebih sbb kesan jahitan tu ..mmg lambat nak kering ..