help me about folic asid

da 4 hari x mkn folic asid..still mual pg2 adakah normal?

5 Balas

Sebaiknya jangan skip “folid acid” during pregnancy awak ye. Sebab folid acid berfungsi utk mengelakkan kecacatan kpd pertumbuhan & pembesaran bayi dlm kandungan awak. Morning sickness atau mual tu normal during pregnancy sbb hormon kita dah berubah 😬 Pengalaman saya sendiri, 1st trimester makan ubat & vitamin relax ja. Takda rasa mual atau nak termuntah. TAPI tetiba dah masuk 2nd trimester, 3>4 kali jgk la muntah lepas makan ubat & vitamin 😂 Walaupun ada muntah,alhamdulillah sampai skrg kandungan dah (19 weeks / 3 days), saya tak pernah skip ubat & vitamin yg nurse bagi.. Just fikir positif. Apa yg awak korbankan skrg adalah demi kebaikan baby awak ✌🏻 In Sha Allah... Semoga Allah permudahkan pregnancy journey awak & semua ibu-ibu yg tgh pregnant skrg 🥰

Mual tu normal. Tapi skip folic acid tu yg tak normal. Penting sbab fungsi dia utk mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf pada bayi 👍🏼

Jgn skip apa2 vit y nurse bg..sbb pemakann kte x ckup nk supply zat pd baby..klu rse mual mkn ms pg..mkn sblm tdo mlm.

tlg jgn skip makan folic acid utk 1st trimester. itu tuk perkembangan organ bayi

nrml sis