risau..

Da 2 minggu,pusat bayi sy blm tertanggal,ada yg pernah tak,pusat bayi tertanggal lma?

19 Balas

anak sy 24hari baru tanggal. mmg risau jugak bila dh 2mggu tak tanggal sampai doktor sarankan beli ubat antibiotik sapu sbb keliling tu dh naik merah. hari yg ke 24 tanggal tp pusat masih basah..saya tetap guna ubat pink yg hospital bekalkan utk sapu pada pusat.

5y ago

betul..

Takpe la mama. Tu perkara biasa. Ada yg cepat ada yg lambat bergantung dgn ketebalan tali pusat jga. Dan bergantung pada kita yg menjaga. Kena sapu selalu guna ubat yg doc bagi. Supaya dia cepat kering. Klu basah terus, dia lagi lambat kering.

Lepas mndi lap air yg ada dab2 dkt pusat bby bg kering..lepas tu sapu ubat pusat... Sapu je hri2.. xpn. Spu slalu pn blh juge..kena rajin sapu..in shaa Allah cpt tnggal nya 😉✌

ada bubuh ubat yg doc bagi. ubat tu kena letak lepas mandi paling kerap 2 kali sehari. baby sy pun lambat juga nak kering dan tanggal sbb tali pusat dia besar .

Lekkkkk mom rajin2 sapu yg doc bg tuh dkat pusat bby. In shaa Allah ckit hari lg tuh pasti akan tanggal 😃

Anak sy 12hari br tanggal.. Tiap hari sy sapu ubat hosp bekalkan tu.. Tp ttp lambat tanggal..

Make sure kering, and letak ubat yang hospital bagi. Don't worry.

Pernah.. Anak sya dlu ngam2 2weeks.. Keep letak ubat after mandi

Beli kat farmasi ubat pusat sis. Cepat kering cpt la tanggal

Pastikan sentiasa kering mummy. InsyaAllah kjap je tanggal